Az epegörcs tünetei, kezelése

Az epeutak görcsös összehúzódása az epegörcs, amely gyakori kísérője az epeköves állapotnak.

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogy milyen körülmények között jelentkezhet az epegörcs.

Epegörcs mellett jelentkezhető egyéb tünetek epekő esetén

Az epekövek az esetek 80 százalékában nem okoznak tüneteket. Általában egyéb betegségek vizsgálata közben derül fény a jelenlétükre, például az epehólyag, az epeutak vagy a hasnyálmirigy gyulladása következtében. Az epekő miatt a beteg fájdalmat érezhet a jobb borda alatt, mely kisugárzik a hátba, a vállba és a jobb karba. Láz, böfögés, haspuffadás, hányinger és hányás tapasztalható. Ha a kövesedés epepangást vált ki, enyhe sárgaság jelentkezhet.

Epekő kialakulására hajlamosító tényezők

Az epekő nagyon gyakori probléma a fejlett országokban. Akkor keletkezik, ha az epe koleszterintartalma túl magas, ezért az epehólyag nem tud megfelelően ürülni. Számos tényező növeli az epekő kialakulásának az esélyét. Az állati zsiradékban gazdag táplálkozás ugyanolyan veszélyes, mint a koplalás. A drasztikus fogyókúra hatására ugyanis csökken az epehólyag mozgása, és a zsír lebomlása növeli a koleszterin kiválasztását. A vér koleszterinszintjét csökkentő gyógyszerek alkalmazása szintén növeli az epe koleszterintartalmát. A túlsúlyosság, a diabétesz és a terhesség is hozzájárulhat az epekő kialakulásához.

Teendő epegörcs esetén

Enyhébb epegörcs esetén segíthet a meleg borogatás és a masszázs, de ritkán múlik el spontán, ezért gyógyszer szedése szükséges (fájdalomcsillapító, görcsoldó). Mivel súlyos gyulladásos állapotot jelezhet, indokolt a szakorvosi ellenőrzés. Amennyiben a tünetet okozó epekő az epehólyagban található, laparoszkópos vagy nyílt műtétet alkalmazhatnak az epehólyag eltávolítására. Az epevezetékben fellelhető köveket endoszkóppal szüntetik meg.


close