Epegörcs enyhítése házilag

Fájdalmas epegörcs akkor alakul ki, ha az epekő az epehólyag kijáratába ékelődik, vagy bejut az epevezetékbe. Ám nemcsak az epekő kínozhatja az epehólyagot. Sok beteg elsősorban zsíros, kiadós étkezések után tapasztal epepanaszokat, például teltségérzetet vagy a has felső részén jelentkező fájdalmakat. Enyhébb panaszoknál olyan gyógymódokkal segíthetünk, amelyek a máj és az epehólyag tevékenységét serkentik.

A tünetek súlyosságától függően sokat segíthetnek az epepanaszok kezelésében a gyógynövényekből készült teák, cseppek és egyéb készítmények, azonban csak akkor kezdjünk el bármilyen kúrát, ha megvan a pontos diagnózisunk.

A népi gyógyászat régóta alkalmazza a friss fekete retket az epe és a máj működésének stimulálására. Kisebb epekövek is oldhatók a fekete retek frissen facsart levével vagy bioboltokban kapható fekete retek csepp kúraszerű alkalmazásával. Használata előtt konzultáljunk természetgyógyásszal.

Epegörcs és gyógynövények

Számos gyógynövény is van, amelynek teájával a máj és az epehólyag munkáját támogathatjuk. A vérehulló fecskefű és a gyermekláncfű elsősorban görcsoldóként hat az epevezeték záróizmára, így az epe akadálytalanul áramolhat. Ezek a növények még azt is meggátolják, hogy a májban termelődött epe az epeutakban és az epehólyagban erősen besűrűsödjön. Az epe ezáltal híg marad és könnyebben jut el a vékonybélbe.

Másképpen hat a kurkuma és az articsóka, amelyek a májsejteket több epe termelésére késztetik. Az articsóka további hatása abban áll, hogy olyan sejtvédő flavonoidokat tartalmaz, melyek a májkárosító anyagok hatását enyhítik. Máriatövisből készült teával nemcsak a máj általános állapotán javíthatunk, hanem azt epetermelő funkciójában is támogathatjuk. A gyermekláncfű és a mezei katáng megelőzésre is kiváló, mert fokozzák a máj működését, serkentik az emésztést és az epetermelést. Ugyanakkor legyünk óvatosak, mert egy akut epehólyag-gyulladásnál az epeműködést serkentő teákkal éppen ellenkező hatást érhetünk el, ugyanis a fokozott epeműködéssel csak tovább fokozzuk az epehólyagban uralkodó nyomást.

Epegörcs és borogatás

Ha már az epegörcs jeleit tapasztaljuk magunkon, próbálkozhatunk meleg borogatással, görcsoldó – például citromfű, borsmenta, cickafark- teával, illetve borsmenta, füstike, kamilla, angelikagyökér, kálmosgyökér, ezerjófű keverékével. Ha a panaszok nem múlnak, akkor minél előbb keressünk fel szakorvost.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Epegörcs gyógyszeres kezelése


close