Hasnyálmirigy – miért fontos?

A hasnyálmirigynek kettős feladata van, egyrészt az emésztés szempontjából legfontosabb enzimeket termeli, másrészt a cukoranyagcseréhez nélkülözhetetlen hormonokat is előállítja.

A hasnyálmirigy a hashártyán kívül a hasüreg hátsó részében, a gyomor mögött helyezkedik el, körülbelül 12-15 centiméter hosszú, anatómiailag 3 részre osztható: a fej, a test és a farok.

Egyszerre külső és belső elválasztású mirigy, működési zavara, gyulladása komoly, nehezen gyógyítható emésztési problémákat idézhet elő.

A hasnyálmirigy működése

A hasnyálmirigy által termelt mintegy húszféle emésztőenzim pankreászvezetéken keresztül jut a vékonybélbe, ahol az ember által elfogyasztott tápanyagok kémiai lebontásának és felszívódásának döntő hányada zajlik. Mivel az emésztőenzimek savas közegben nem képesek a hatékony működésre, a hasnyálmirigy végzi a gyomorsav közömbösítését és a béltartalom lúgosítását (lúgos kémhatású emésztőnedv-termelésével), amely nem állandó feladat, legjobban a savanyú gyomortartalom bélbe kerülése fokozza. A napi elválasztás körülbelül 1500 ml.

Legfontosabb alkotórészei a fehérje-, szénhidrát-, és zsírbontó enzimek. A fehérjék néhány aminósavnyi hosszúságúvá bontását a tripszin, kimotripszin, polipeptidáz és dipeptidáz nevű enzimek végzik. A fehérjebontó enzimek proenzim (előenzim) formájában képződnek és a bél enterokináz nevű enzimje aktiválja őket. A keményítőt és egyéb nagy szénhidrát-molekulákat az amiláz nevű hasnyálmirigy enzim bontja.

Langerhans-szigetek

A hasnyálmirigy állományában elszórtan találhatók az úgynevezett Langerhans-szigetek, amelyek viszont hormonokat, mindenekelőtt a cukoranyagcserében rendkívül fontos szerepet játszó inzulint termelik. A hormonok közvetlenül a vérpályába jutnak be.

A zsírok emésztését a lipáz enzim végzi, ám ahhoz, hogy ez megtörténjen, a lipidek emulgeálására van szükség, amit a máj által termelt és az epehólyagban tárolt epe végez el, amikor zsíros, olajos táplálék hatására összehúzódó epehólyag révén a vékonybélbe jut.

A hasnyálmirigy megbetegedését olyan jellegzetes tünetek kísérik, mint az erőteljes fájdalom, fogyás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés, hasi nyomásérzékenység valamint magasan a normál szint feletti enzimértékek (amiláz, glükóz).

További, ajánlott cikkeink e témában: A hasnyálmirigyrák tünetei, A hasnyálmirigyrák túlélési esélyei, Hasnyálmirigy-gyulladás utáni diéta


close