Májbetegségek

A májbetegségek közül talán a legismertebb a májrák. Emellett megemlíthetjük a májmegnagyobbodást, az alkoholos májbetegséget, illetve a Hepatitis A, B, C-t mint gyakori májbetegségeket.

A máj az ember egyik legnagyobb hasi szerve, amely rendkívül fontosság az emésztési folyamatokban. A májbetegségek kezelése éppen ezért létfontosságú kérdés.

Májrák

A máj sejtjeiből elsődlegesen kiinduló daganatot májráknak nevezzük. A májráknak nincsenek tipikus tünetei. A daganat egyéb okkal nem magyarázhatóan fogyást eredményezhet, felléphet érzékenység a has jobb felső régiójában, a jobb bordaív alatt. A kezelés alapja a daganat műtéttel történő eltávolítása, a rezekció. Az eltávolított májrészlet méretét a daganat nagysága szabja meg.

Májmegnagyobbodás

A máj méretének jelentős megnövekedésére utalhat a jobb bordaív alatti fájdalom, valamint általános tünetként gyengeség, felhasi teltségérzés, hányinger kísérheti a betegséget. A máj nagyságát kopogtatással tudja megbecsülni a szakember, de a hasi ultrahangos vizsgálat is pontosan tud róla adatokat szolgáltatni. Főként az alkohol kiváltotta májártalom vezet a májmegnagyobbodáshoz, emellett gyakori ok az elhízás, a diabétesz valamint magas vérzsír-szint miatt kialakuló zsírmáj.

További részletek: Mi az a májmegnagyobbodás?

Alkoholos májbetegség

Férfiaknál csupán 40 g/nap, azonban nőknél már 20 g/nap mennyiségű alkohol huzamosabb ideig történő fogyasztása is májkárosodást eredményez. Az alkoholos májkárosodás tehát a mértéktelen szeszes ital fogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. A zsírmáj kezelésének módja az alkohol teljes mellőzése, illetve a szövődmények kialakulásának elkerülése. Ha már kialakult, kezelni kell. Az általános terápia része a vízhajtók szedése, gyomorsav szintéziscsökkentő gyógyszerek alkalmazása.

Hepatitis A

A vírus a beteg székletével a környezetbe jut, ahol hosszú ideig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével másokra is átterjed. Féken tartásában ezért lényeges a higiénés viszonyok és a személyes viselkedés szerepe. A fertőzések 90 százalékában nem jelentkeznek tünetek. ilyenkor a fertőzés továbbadása ugyanúgy történik, mint tünetekkel járó betegség esetén. A hepatitis magától gyógyul, csak az ágynyugalmat kell biztosítani.

Hepatitis B

A betegek többségénél a fertőzés tünetmentesen, vagy mérsékelt tünetekkel (fejfájás, fáradékonyság, esetleg hőemelkedés) zajlik, ez főként a gyermekekre jellemző. Ez esetben csak a vérmintából mutatható ki a fertőzés ténye. Általában csak tüneti terápiát alkalmaznak. Ágynyugalom és zsírszegény, könnyen emészthető ételek javasoltak, megfelelő vitaminbevitel mellett. Az alkohol teljesen száműzni kell! A betegség néhány hét alatt meggyógyul.

Hepatitis C

A testnedvek, főként vér útján fertőz ez a vírus. A Hepatitis C, azaz az akut májgyulladás a betegek csupán 10-20 százalékánál figyelhető meg. Csak 2-20 hetes lappangási idő vált ki tüneteket. Jellemző szimptómák a levertség, a hányás, a fejfájás és a végtagfájdalmak, valamint az étvágytalanság. A hepatitis C ellen hatásos oltóanyagot még nem létezik, ezért a betegséget csak a fertőződés megakadályozásával lehet megelőzni.

További, kapcsolódó tartalom: Májbetegségek tünetei


close