A cukorbetegség májkárosító hatása

A nem alkoholos eredetű zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség fajta, amely sok kettes típusú cukorbeteget is érint. Diabétesz esetén a vércukorszint szabályozása szenved zavart, amely nagymértékben megnövelheti a zsírmáj, majd a májzsugor és ezen keresztül a májrák kockázatát is.

A zsírmáj sokszor előrehaladott állapotban sem okoz tüneteket, de a betegség kapcsán előfordulhat a hasi érzékenyég, hányinger, fáradtság, gyengeség – illetve előrehaladottabb állapotban – sárgaság, vizesedés és vérzékenység is.

A betegség diagnosztizálása májfunkciós és fizikai vizsgálatokkal, valamint ultrahanggal történik. Amennyiben nem egyértelműek az eredmények, sor kerülhet biopsziára, azaz szövettani mintavételre is.

Nem alkoholos zsírmáj terápiája

A nem alkoholos eredetű zsírmáj a legtöbb esetben életmódváltással visszafordítható betegség, amelyhez elengedhetetlen az optimális testsúly elérése, valamint a vércukor- és a koleszterinszint beállítása. Cukorbetegség esetén az elsődleges célok közé tartozik a rendezett szénhidrát háztartás elérése, valamint az alkohol fogyasztás kerülése, mivel az felboríthatja a vércukor szabályozását és tovább növeli a májbetegségek kockázatát.

Zsírmáj esetén a zsírszegény, de vitamindús és fehérjében gazdag étrend a javasolt. A májzsugorban és cukorbetegségben is szenvedő betegeknek kiemelten fontos a magas rosttartalmú étrend, mivel az élelmi rostok lelassítják a vércukor szintjének emelkedését magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása után.

Az életmódváltás lényeges eleme a rendszeres testmozgás, amely segít elérni a lassú testsúlycsökkentést is. A minden napos, kiadós séta vagy rendszeres, könnyű kocogás nem csak kezeli, de meg is előzi a máj elzsírosodását.


close