Májmegnagyobbodás

A májmegnagyobbodás lehet májbetegség, illetve májbetegség következménye, de egészen más kórkép májban jelentkező tüneteként is problémákat okozhat.

A májmegnagyobbodás (hepatomegalia) lehet primér májbetegség, és lehet érrendszeri, hematológiai (vérképző szervekkel összefüggő), illetve szívbetegségek egyik fontos tünete.

Minthogy számos betegség okozhat májmegnagyobbodást, ezeket itt és most lehetetlen volna felsorolni. Ugyanakkor ötféle tényező játszhat döntően szerepet a hepatomegalia kialakulásában:

Gyulladás okozta májmegnagyobbodás

Valamilyen gyulladás (elsősorban vírus-és baktériumfertőzések) okozhat ilyen tünetet. A gyulladásokra általában a szervezet regenerációs folyamatokat indít be, ekkor bizonyos „túlfokozott proliferáció” (sejtszaporodás) figyelhető meg.

Májmegnagyobbodás raktározási problémák miatt

A raktározás problémáival is összefügghet a jelenség (elsősorban a zsír felhalmozódása, a „zsírmáj”, továbbá Gaucher-kór okozhat ilyen gondot, de réz és vas lerakódása, a Wilson-kór és a hemokromatózis is felmerülhet). A zsírmáj tipikusan krónikus (tartós) folyamatok eredménye, és a gyulladások kialakulásához is hozzájárulhat, tehát a májmegnagyobbodásban több májbetegség is szerepet játszhat.

Májmegnagyobbodás egyéb okai

Infiltráció (főleg daganatos betegségekről van itt szó) is állhat a májmegnagyobbodás hátterében. Kiváltó ok lehet a pangás (többek között a májvéna-trombózis vagy a szívelégtelenség), és ötödik nagyobb tényezőcsoportként az epeút-elzáródás (amelyet okozhat például epekő, de valamilyen tumor is) vagy az epeút-fejlődési zavar (többek között Caroli-szindróma) is.

Májmegnagyobbodás tünetei

A máj megnagyobbodásának számos tünete van. Így a hasi fájdalom elsődleges, de például a fáradtságérzés is ilyen tünet – természetesen a fáradtságérzés nem csak májmegnagyobbodásnál fordul elő, ahogy a hányinger és a hányás sem, tehát a tüneteket csak szakorvos ítélheti meg.

A bőr és a szemfehérje sárgasága már a májbetegségek egyik jól ismert szimptómája. Az orvosok először természetesen fizikálisan vizsgálják meg a betegeket, megtapintják a májat. Ezután jöhet a vérkép elemzése, ami az enzimbetegségek vagy a vírusok jelenlétét mutathatja ki. A képalkotó eljárások itt is a szokásosak: CT, MRI és ultrahang jöhet szóba. Végül mintát is vehetnek a szakemberek a májszövetből, ezt hívjuk biopsziának. A máj mérete a különféle betegségek hatására különbözőképpen változhat.

A májmegnagyobbodás ráadásul akár a májzsugorral is összefügghet. Ilyenkor egy bizonyos fajta kötőszöveti burjánzás, illetve a hegszövet kialakulása végül a máj eredeti szerkezetét megváltoztathatja, és az eredetileg megnagyobbodott májat zsugorítani kezdi.


close