Görcsoldó gyógyszerek epegörcsre

Az epegörcs, az epeutak görcsös összehúzódását jelenti, amely gyakori kísérője az epekő kialakulásának.

Ebben az esetben a görcsös fájdalomhoz nem társul láz, a vérben nincs jelen gyulladásos aktivitás és az ultrahang sem lát gyulladásos jeleket.

Epegörcs esetén segíthetnek a görcsoldók, ám néha magától is megszűnik – ha az epekő panaszokat okoz, meg kell gondolni a műtéti eltávolítását, még mielőtt gyulladást okozna.

Epekő kialakulása

Az epekő kialakulásának leggyakoribb oka, hogy túl sok nehezen emészthető zsíros és fűszeres ételt fogyasztunk el. Ilyenkor a szervezetben a koleszterin lebontása során keletkezett zsír és kalcium lerakódik az epehólyagban, így kisebb vagy nagyobb méretű kövek keletkeznek. Megelőzhetjük, ha sok zöldséget és gyümölcsöt, zsírszegény, rostdús ételeket fogyasztunk a nehéz és fűszeres ételek helyett, és naponta minimum két liter folyadékot iszunk meg.

Gyógyszer az epeutak fájdalmára

Az epeutak fájdalmánál és görcsöknél sokféle gyógyszert lehet használni, melyekről érdemes megkérdezni orvosunkat – az alábbiakban a legelterjedtebb hatóanyagok.

Drotaverin-hidroklorid

Az egyik legtöbbet alkalmazott gyógyszer hatóanyaga a gyorsan felszívódó drotaverin-hidroklorid, mely rendkívül hatásos az epeutakat érintő megbetegedésekben: epekövességnél, az epehólyag vagy az epeutak gyulladásánál.

Szimetikon

Az egyéb készítményekben használt szimetikon kimondottan a nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztása esetén hatékony. Alkalmazása biztosítja a relatív hasnyálmirigy-enzim hiányának pótlását, a mellékhatások pedig igen ritkák és enyhék. A gyógyászatban elsősorban a fiziológiás mértéket meghaladó gázfelhalmozódás tüneti kezelésére szolgál. A gyomor-béltraktus, a hasnyálmirigy, az epehólyag és a vese ultrahangos vagy röntgenvizsgálata előtt, az ezt tartalmazó készítmények alkalmazásával ki lehet küszöbölni a belekben kialakult, és a képalkotást zavaró gázbuborékok vagy hab jelenlétét.

Metamizole sodium

A metamizole sodium is hatékony összetevő, mely erős fájdalom- és lázcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő hatású vegyület. Szintén hatásosan alkalmazzák epegörcs esetén.


close