Májkárosítós szerek (alkohol, drog)

Májrombolók között az alkoholt és a drogot kell megemlíteni, melyek visszafordíthatatlan májkárosodást okoznak, ami halálhoz is vezethet.

A túlzott alkohol-és drogfogyasztás különösen káros hatást fejt ki a májra. Májproblémák leggyakrabban a rendszeresen alkoholt fogyasztók, és az injekció vagy inhalálás segítségével drogozók körében jelentkeznek.

Az alkohol lebontása során mérgező melléktermékek maradnak vissza. Továbbá a káros szabadgyökök rombolják az egészséges sejteket, és gyulladást idézhetnek elő. A szabadgyököket a rák kialakulásával is összefüggésbe hozták. A leggyakoribb, alkohol hatására kialakuló májbetegség a zsírmáj.

Súlyosabb az alkoholos hepatitisz, amely együtt jár a máj gyulladásával, valamint a májzsugorodás, amely éveken át tartó, rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás következtében alakul ki. A következmények halálosak lehetnek.

Az injekciót használó drogfüggők körében nagyon magas arányban fertőz a Hepatitis C. A fertőzöttek májgyulladásban, és a folyamat végeredményeként májelégtelenségben szenvednek. Májelégtelenség esetén, a túlélés érdekében máj-transzplantációra lehet szükség.


close