Májkárosító gyógyszerek

A receptre kapható gyógyszerek segítenek az egészség helyreállításában és megőrzésében. Egyes gyógyszereknek azonban súlyos mellékhatásaik lehetnek, melyek gyakran a májat károsítják.

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló hatóanyagokról olvashat, melyek rendszeres, hosszú időn át tartó szedése májkárosodáshoz vezethet.

A májra gyakorolt káros mellékhatású gyógyszereket hepatoxikus hatású gyógyszereknek nevezik. Azonban, ha egy gyógyszer lehetséges mellékhatásai között szerepel a máj károsítása, még nem jelenti azt, hogy biztosan megjelenik a májkárosodás.

A legtöbb esetben a gyógyszerek előnyös hatásai messze felülmúlják a lehetséges májkárosító mellékhatásokat. Az alábbi gyógyszerek károsíthatják a májat, amennyiben hosszú időn át szedi őket, vagy ha nem tartja be az orvos utasításait.

Paracetamol

A paracetamol, másnéven acetaminofen, az egyik leggyakoribb hatóanyag, amelyet ha hosszú időn át, vagy nem megfelelő dózisban szednek, májkárosodást okozhat. A paracetamol recept nélkül kapható gyógyszerekben is megtalálható. Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító.

Fluoxetin

A fluoxetin szintén gyakran alkalmazott hatóanyag, amely károsítóan hathat a májra, miután hosszú időn át szedték. A fluoxetint olyan pszichiátriai rendellenességek kezelésére használják, mint a depresszió vagy a kényszerbetegség. Más antidepresszánsok, például a sertralin is májkárosító hatású lehet, ha hosszú időn keresztül alkalmazzák.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők

Egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők hosszú időn át történő szedése is károsíthatja a májat. Gyulladások kezelésére, valamint láz csökkentésére használják.

Omeprazol

Túlzott használata szintén májkárosodást okoz. Gyomorégés, refluxbetegség, gyomorfekély kezelésére alkalmazzák.

Sztatinok

Egyes esetekben a sztatinok májkárosodáshoz vezethetnek. Koleszterinszint csökkentésre használják azoknál a betegeknél, akiknél magas a szív- és érrendszerei betegségek kialakulásának kockázata, illetve a szérum koleszterinszintje.

Tetraciklinek

Hosszú időn keresztül, vagy magas dózisban történő szedésük májkárosodást okozhat. A tetraciklin antibiotikumot bakteriális fertőzések kezelésére használják.


close