Mitől fáj az epegörcs?

Az epegörcs, eperoham általában nagy lakomák, zsírdús ételek fogyasztását követő tünetegyüttes, melyre a has felső részében jelentkező, igen erőteljes, görcsös fájdalom, esetleg hányás, emésztési problémák jellemzők. Az epegörcs az epekövességre vezethető vissza.

Az epe olyan folyadék, melyet a máj és az epehólyag állít elő. Az elfogyasztott zsírok megemésztéséhez szükséges. Az epehólyag nemcsak előállítja, de tárolja is a besűrösödött epét.
Emésztéskor az epehólyag összehúzódik, és a váladékot a vékonybélbe juttatja, hogy ott részt vehessen az emésztésbe. Az epe többek között különböző sókat, koleszterint, lecitint tartalmaz.

Epekő az epegörcs hátterében

Ha az epe összetétele megváltozik, az epeváladékból változatos nagyságú és anyagú kövek csapódhatnak ki. Ezek az epekövek meglehetősen gyakoriak, az emberek mintegy hatodánál jelenhetnek meg. Az epekővek legtöbb esetben semmilyen tünetet nem okoznak, de előfordulhat, hogy komoly fájdalomhoz, görcsösséghez, rosszulléthez vezetnek.
Az epegörcs, eperoham általában valamilyen, az epét irritáló, azt fokozott működésre serkentő étel elfogyasztása után jelentkezik. Ilyenkor az epehólyagnak fokozott működésre van szüksége, és az összehúzódása miatt az abban lévő kövek belekerülhetnek az epevezetékbe, részben vagy teljesen el is zárhatják azt. Ennek tünetei a jobb bordaív alatti heves, görcsös vagy szúró jellegű fájdalom. A fájdalom mellett jelentkezhetnek emésztési zavarok, például puffadás, hasmenés, a széklet színének megváltozása, teltségérzet, fejfájás, hányinger vagy hányás is. Ha az el nem folyt epe elfertőződik, heveny epehólyag-gyulladás alakul ki, ezt a görcsök mellett magas láz és sárgaság jelzi.

Epegörcs kezelése

Az epegörcs kezelésénél elsősorban a tüneteket kell kezelni, például görcsoldó, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, vagy hányás esetén a folyadék visszapótlásával. Az eperohamokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, még akkor is, ha a gyógyszeres kezelés hatására elmúlnak a tünetek, mert az epevezeték elzáródásának nagyon súlyos szövődményei is lehetnek.


close