Epegörcs tünetei, lefolyása

Az epegörcs az epekő legáltalánosabb tünete. Az epegörcs egy speciális jellegű fájdalom, amely az epeköves emberek 80 százalékánál elsődleges vagy egyetlen tünetként jelentkezik.

A következőkben az epegörcs jellegzetes tulajdonságairól és tüneteiről olvashat.

Az epegörcs akkor alakul ki, ha az epehólyag kijáratába kő ékelődik, ha bejut az epevezetékbe, vagy ott keletkezik.

Epegörcs lefutása

Az epegörcs jellemzően hirtelen jelentkezik, és néhány percen belül eléri csúcspontját. A fájdalom állandó, de intenzitása változhat. Az epegörcs negyed órától kezdve akár 4-5 órán át tarthat. Ha a fájdalom tovább tart, mint 4-5 óra, akkor feltehetően komplikáció (általában epehólyag-gyulladás) alakult ki.

A fájdalom általában erős, de a mozgás miatt nem válik nehezítetté. Az epegörcsöt tapasztaló betegek gyakran járkálnak vagy gyötrődnek, hogy a legkényelmesebb pozíciót megtalálják. Az epegörcsöt gyakran kíséri hányinger.

Fájdalom helye

Az epegörcs leggyakrabban a szegycsont alatt, a has felső részénél középtájon érezhető. A másik leggyakoribb fájdalmas pont a has jobb felső része, a bordák alatt. Esetenként a fájdalom a hátban is érezhető, a jobb lapocka alsó csúcsánál.

Az epegörcs enyhül, ha az epekő eltolódik a csatornában, és már nem képez akadályt. Előfordul, hogy a fájdalom helye miatt tévesen anginának vagy szívinfarktusnak diagnosztizálják.

Visszatérő epergörcs

Az epegörcs visszatérő tünet. Miután az első görcsös roham jelentkezik, feltételezhető, hogy továbbiak is kialakulnak. Továbbá jellemző minta szerint ismétlődik minden érintett betegnél, amely némelyeknél gyakran, másoknál ritkábban fordul elő. Az emberek többségénél, akik epegörcsöt tapasztalnak, nem alakul ki epehólyag-gyulladás vagy egyéb szövődmény.

Ajánlott cikkeink ebben a témában: Epegörcs tünetei és kezelése, Epegörcs gyógyszeres kezelése, Epegörcs enyhítése házilag


close