Máj szerepe a méregtelenítésben

A modern mezőgazdaság és iparosodás következtében szervezetünkbe nap mint nap rengeteg méreganyagot juttatunk. A korszerű mezőgazdasági technikák során sokféle, egészségünkre káros vegyszert használnak a növények fejlődésének elősegítésére és a kártevők irtására.

Az iparosodás szintén számos méreganyag szervezetbe jutásáért felelős, melyek megtalálhatók a levegőben, a vízben és élelmiszereinkben is. Ide sorolhatunk még egyes gyógyszereket, vegyszereket és az alkoholt is.

A máj az anyagcserében központi szerepet tölt be. A vegyi anyagok lebontása javarészt itt történik, ennek célja az, hogy olyan formába alakuljon át a molekula, mely a szervezetből kiürülhet. Az alábbiakban a máj méregtelenítésben betöltött szerepéről olvashat bővebben.

A máj anatómiája

A máj a hasüreg jobb felső részében, a jobb oldali rekeszkupola alatt helyezkedik el. Vérellátása igen gazdag, hiszen ez egy kettős vérellátású szerv, mely egyrészt saját artériáján keresztül kap vért, másrészt bélrendszerből összegyűjtött vért is a véna portaen át.

A méregtelenítés

A májnak fontos szerepe van a méraganyagok lebontásában. Enzimei segítségével átalakítja a toxinokat, így a méreganyagok vízoldékonyak lesznek, és a vesén keresztül kiürülhetnek. A szervezetbe bekerült anyagok egy részét a máj átalakítja, majd az epébe kiválasztja, végül ezek a bélcsatornán keresztül kiürülnek.

Alkohol, más néven sejtméreg

Különösen fontos feladat az alkohol lebontása, hiszen ez egy igen ártalmas sejtméreg. Az alkoholfogyasztás – ha nagy mennyiségben és főleg, ha rendszeresen, hosszú távon történik – nagyon megterhelő a máj sejtjeinek. Bár a májsejtek regenerációs képessége igen jó, tartós ártalom esetén a májban zsír halmozódik fel. Ennek első súlyossági foka a tiszta zsírmáj – ekkor teljes absztinenciával a folyamat még visszafordítható.

A zsírmáj másik formája egy súlyosabb és előrehaladottabb állapotra utal, ez a gyulladásos zsírmáj, melynek során már megindul a kötőszövetes átalakulás. A folyamat végstádiuma a cirrózis, amikor a máj már kötőszövetesen átalakult, és sokszervi elváltozás kíséri a folyamatot, egyrészt a megváltozott májműködés, másrészt a keringésben bekövetkezett változások miatt.

Tünetei lehetnek a máj által termelt alvadási faktorok és a fehérje hiánya, a növekvő portális nyomás következtében kialakult nyelőcső-varixok, továbbá aranyeresség, sárgaság, hormonális átalakulások és a károsodott detoxifikálás miatt a vérbe kerülő bakteriális anyagcsere-termékek idegrendszerre gyakorolt hatása.

Dr. Boros Miklós


close