Epehólyag, epeutak elhelyezkedése

Az epehólyag és epeutak a májágyban helyezkednek el. Az epehólyag és epeutak betegségei által kiváltott fájdalom típusos helye a jobb bordaív alatti rész, mely a gyomor felé és a jobb lapocka irányába sugározhat.

Az epehólyag kicsi, izmos falú zsák, amely az epe tárolására és koncentrálására szolgál. Mind mérete és alakja, mind elhelyezkedése a májágyban nagy variációt mutat.

Az epe zöldessárga, sűrű emésztőnedv, amelyet a máj termel. Az epe az egyre nagyobb epeutakon keresztül gyűlik össze, majd a jobb és a bal májvezetéken keresztül folyik ki a májból, amelyek aztán közös májvezetékké egyesülnek. Ez azután az epehólyagból érkező epehólyag-vezetékkel együtt alkotja a közös epevezetéket.

A közös epevezeték a nyombélbe nyílik az Oddi-féle záróizmon keresztül, néhány centiméterrel a gyomor után. A záróizom teszi lehetővé, hogy az epe szabályozott módon jusson be a bélrendszeren belülre. A szabályozásban szerepet játszik az elfogyasztott étel; ez az oka, hogy az epehólyaggal vagy az epeutakkal kapcsolatos betegségek esetén gyakran a diéta mellett nem alakulnak ki panaszok.

Az epekövek elzárhatják az epének az epehólyagból kivezető útját, ami fájdalmat (epeköves görcs, epekőkólika) vagy akár epehólyag gyulladást is okozhat. Az epekövek besodródhatnak az epehólyagból az epeutakba, ahol a rendes epeelfolyás megakadályozásával sárgaságot okozhatnak. Az epe áramlását daganatok és más, ritkább okok is gátolhatják. A májat érintő betegségek első jele sok esetben az epetermelődés, epeelfolyás zavara lehet.


close