Máj méregtelenítése hashajtóval?

Ha a máj méregtelenítése mellett döntünk, rengeteg fajta gyógyszert, illetve természetes béltisztító módszert találunk a különböző fórumokon, de fontos, hogy bármit tervezünk, először mindig kérjük ki háziorvosunk véleményét.

A máj méregtelenítésére alapvetően vény nélkül kapható gyógyszerek, hashajtó szerek és gyógyteák közül válogathatunk.

A hashajtó-mítosz

Gyakori félreérés, hogy hashajtók használatával könnyen fogyhatunk, illetve méregteleníthetjük vele a szervezetünket.

Ez azonban tévedés, hiszen a hashajtó hatásmechanizmusát tekintve nem tesz mást, csak fokozottabb mozgásra sarkallja a vastagbél izomzatát, így válik könnyebbé az ürítés. Azonban a szervezet ehhez hamar hozzászokik, így folyamatosan növelni kell az adagot a változatlan hatás eléréséhez.

Egy idő után hashajtó nélkül már be sem indul a bélmozgás, így a fogyás nehézkesebb lesz. Ezen kívül a hashajtó használata kiszáradást okozhat, hiszen gátolja a folyadék felszívódását, illetve a nélkülözhetetlen ásványi anyagok sem tudnak így felszívódni. Nagyon súlyos esetekben a bélfal is roncsolódik, ez pedig vastagbélrákot okozhat. Összefoglalóan tehát elmondhatjuk, hogy semmiképpen ne hashajtóval méregtelenítsünk.

Gyógytea és vény nélkül kapható szerek

A gyógyteák és a vény nélkül kapható, méregtelenítést segítő gyógyszerek gyakorlatilag ugyanazokat a növényeket tartalmazzák, csak az egyik tea, a másik kapszula formájában kerül a szervezetbe. A máriatövis az egyik leghatásosabb májvédő növény, gyógytea formájában napi háromszor is ihatjuk, súlyos esetekben injekció vagy infúzió formájában is alkalmazzák.

Hasonlóan pozitív a hatása az articsókának: ez a növény elősegíti a májsejtek regenerációját és fokozza az epefolyadék termelését. Gyógyszertárakban kaphatóak még májvédő és detoxikáló teák, ezeknek az alapját is a máriatövis adja, de további gyógynövényeket is tartalmaznak.


close