Epehólyag

Az epehólyag a hasüregben található szerv, melynek feladata, hogy elraktározza a máj termelte epét. Az epe sűrűsége az epehólyagban mintegy tízszeresére nő.

A következőkben az epehólyag feladatáról és lehetséges betegségeiről olvashat.

Az epehólyag a máj alatt – attól kissé jobbra – található, körte formájú, páratlan szerv, amely a máj által termelt epét raktározza. Az epehólyag űrtartalma mintegy 45-50 milliliter, szélessége 3,5-4 cm, míg hossza 8-10 centiméterre tehető. Az epehólyag izomrétege simaizom-szövetből áll, amely a ductus cysticus mentén körkörössé alakul.

Amennyiben az epehólyag nem tartalmaz epét, a szerv nyálkahártyáján több redő is található, amelyek üreget is képezhetnek (recessus aschoff), ám amint az epehólyag epével telítődik, a redők azonnal kisimulnak.

Az epehólyagban mintegy tízszeresére növekszik az epe koncentrációja, amely által a zsírokkal szembeni hatékonyság fokozódik. Az epehólyag kiürülése a zsíros(abb) ételek fogyasztása után következik be: a lebontandó zsírok megjelenése következtében kolecisztokinin (CCK) termelődik, s e hormon megjelenése váltja ki az epehólyag simaizmának összehúzódását, amely az epehólyag ürítését jelenti.

Az epehólyag naponta átlagosan 1-1,5 liter epét tárol ideiglenesen, amely jelenléte a hólyagban nagymértékű ingadozást mutat az egyes napszakokat illetően: míg az éjszakai időszakban kevesebb epe termelődik, nappal – leginkább az étkezések után 2-3 órával az epetermelés eléri maximumát. Étkezésmentes időszakban, valamint inger hiányában az epehólyag nyombélbe való beszájazódására szolgáló izomgyűrű zárt állapotban található.

Az emésztési folyamat részeként az epe a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut el az epehólyagból a nyombélbe.

Az epehólyag leggyakoribb megbetegedései

Az epehólyag leggyakoribb betegségeinek az epekövesség, az epehólyag gyulladás és az epehólyagrák számít.

Epehólyag-kövesség

Epehólyag-kövességről abban az esetben beszélünk, ha kő alakul ki az epehólyagban. Az epeutakban kialakuló kövességet epeúti kövességnek nevezzük, ez sokkal ritkábban fordul elé. Az epekövesség nagyobb valószínűséggel fordul elő nők esetében, okai lehetnek az elhízás, a drasztikus fogyókúra vagy éhezés, a vérzsír magas értékei, továbbá az epesav-visszaszívódás okozta problémák. Az epekövesség részleteiről a következők oldalon olvashat bővebben: Epebántalmak

Epehólyag-gyulladás

Az epehólyag-gyulladás görcsös, jobb felhasi fájdalommal, valamint lázzal együtt járó betegség. A fájdalom átsugározhat a jobb vállba, illetve a hátba is. Az epehólyag-gyulladás további tüneteiről a következő cikkben olvashat részletesebben: Epebántalmak

Epehólyagrák

Az emésztőrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedései körében az epehólyagrák az ötödik leggyakoribbnak számít. Az epehólyagrák tüneteiről a következő cikkben tájékozódhat részletesen: Epebántalmak


close