Hepatitisz-C

A hepatitisz szó a görög “hepar” és a gyulladást jelentő “-itis” tagokból áll, és szó szerint májgyulladást jelent.

A hepatitiszt több kórokozó is okozhatja, amelyeket az ABC betűivel jelölnek. A hepatitisz-C gyakran krónikus májgyulladás okozója, és súlyosan károsítja a máj sejtjeit.

A hepatitisz-C vírus nem csak a májsejtekben szaporodik és nem csak azokat támadja; a nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. A súlyos májkárosodás miatt egy idő után a máj sejtjei nem képesek ellátni a feladatukat, ez pedig akár a beteg halálához is vezethet.

A hepatitisz-C terjedése

A hepatitisz-C az egész világon elterjedt, mintegy 170 millió ember fertőzött vele világszerte. Az Európai Unióban mintegy öt millió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk vírushordozó, de nem beteg.

A kórokozó testnedvekkel, elsősorban vér útján terjed, a betegek nagy százaléka kerül ki szennyezett tűt használó kábítószerfüggők közül, de a fertőzöttek felénél nem lehet tudni, hogyan és mikor fertőződtek meg. Éppen ezért nagyon sok olyan vírushordozó van, aki nem is tudja, hogy fertőzött. A fertőződés után a lappangási időszak akár 5-6 hónap is lehet. A fertőzöttséget egyszerű vérvizsgálattal lehet kimutatni, ezt a szakemberek szerint minden olyan alkalommal érdemes elvégeztetni, amikor a fertőzés veszélye fennáll (például nem biztonságos szexuális kapcsolat létesítése után).

Nincs védőoldaltás

A hepatitisz-C-t okozó vírus genetikai örökítőanyagának egy szakasza folyamatosan változik, éppen ezért még nem sikerült védőoltást kifejleszteni ellene. A betegség krónikussá válása is arra vezethető vissza, hogy az immunrendszernek folyamatosan küzdenie kell az újabb és újabb vírusváltozatok ellen. Jelenleg nem egyértelmű az sem, hogy a gyógyult hepatitis C kialakítja-e a szervezetben az immunitást.

A hepatitisz-C tünetei

A hepatitisz-C tünetei közé tartozik a hányás, a levertség, a fejfájás és végtagfájdalmak, az étvágytalanság. Igen ritkán fordul elő a sárgaság (amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötétebb sárga, a széklet világosabb lesz). A hepatitisz-C lefolyása lehet akut, általában ez a ritkább, a betegek közel 90 százalékánál krónikus májgyulladás alakul ki, gyakran észrevétlenül, látványos tünetek nélkül. A krónikus májgyulladás során az immunrendszer a fertőzött májsejteket támadja meg, hogy elpusztítsa a bennük szaporodó vírusokat, de ennek során a májsejtek is áldozatul esnek. A krónikus májbetegek közel ötödénél a máj működése fokozatosan leáll, májzsugor, májrák is kialakulhat, és bizonyos esetekben sajnos elkerülhetetlen a halál.

A hepatitisz-C kezelése

A hepatitisz-C az esetek néhány százalékában spontán gyógyul. Általában vírusellenes gyógyszerekkel kezelik a betegeket, súlyosabb májkárosodásnál azonban csak a májtranszplantáció segíthet (azonban a hepatitis C az „új” májat is rövid időn belül megfertőzheti).


close