Májdaganat

A májdaganat az ötödik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, és előfordulása növekvő tendenciát mutat. Gyakran más szervet érintő daganat áttéteként alakul ki, illetve az alkoholfogyasztás és a fertőző májgyulladás idézheti elő.

A máj szerepe

A máj az ételek megemésztésben játszik nagy szerepet. Ez a szervünk állítja elő az epét, amely a szervezetben található zsírok lebontását segíti. A máj hoz létre egyes elengedhetetlen fehérjéket, legfontosabb feladata azonban a méregtelenítés.

A májdaganat lehetséges tünetei

A májdaganat esetén jelentkező panaszok nem ismerhetők fel könnyen. A beteg olyan általános tüneteket észlelhet, mint a fáradékonyság, súlyvesztés, hányinger, esetenként a gyomor fájdalma is felléphet, illetve hormonális problémák jelentkezhetnek. Így a nők tapasztalhatnak rendszertelen vérzést, a férfiak pedig a szexuális élettel kapcsolatos problémák léphetnek fel. Emellett a bőrön is előfordulhatnak jellegzetes tünetek, így a mellkas pirosas foltjai, viszketéses tünetek, a bőr sárgássá, vékonnyá válhat.

A májrák kezelése

A kezelés nagyban függ a daganat nagyságától, illetve hogy mennyire terjedt el. Ha operálható rákos elváltozásról van szó, a műtét során megpróbálják eltávolítani a daganatos részt. Egyes esetekben azonban nem ajánlott az operáció. Ha a tumor nagymértékben terjedt el, vagy az ereket is érinti, az orvos más kezelési módot ajánl. Ez lehet kemoterápia, illetve sugárkezelés. Esetenként más módszer is szóba jöhet, például azoknak az ereknek a lezárása, amelyek a máj rákos részeihez kapcsolódnak.

További információk a májrákról: májrák


close