Máj diéta

A máj diéta során elsősorban a fehérjebevitel, az alkoholfogyasztás visszafogását, valamint a zsíros és fűszeres ételek fogyasztásának korlátozását kell betartani.

Azt, hogy mi jellemzi ezt a diétát – mit lehet fogyasztani és mit kell kerülni –, az alábbiakban ismertetjük.

A májat kímélő, kevésbé terhelő diéta komplex étrend, ugyanis a diéta bevezetése több, a szervezetben egyszerre jelen lévő elváltozás jelenléte miatt válhat elengedhetetlenné.

A máj diéta jellemzői

– Naponta több alkalommal keveset étkezzünk
– Biztosítsuk a szükséges szénhidrát-bevitelt, főként gabonafélékkel, rizzsel, burgonyával.
– A mértéktelen cukorfogyasztás tilos.
– Fogyasszunk rost gazdag gyümölcsöket és zöldségeket. A tök, spenót, sóska, padlizsán, patisszon, karfiol kiváló választás.
– Fontos a megfelelő proteinbevitel a májsejtek regenerációja miatt. A sovány sajtok, a túró, a tojásfehérje, a hal és a baromfi remek fehérjeforrások.
– A szükséges antioxidánsokat friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával biztosítsuk.
– Kerüljük a túlzottan fűszeres ételeket

További tudnivalók a máj diétáról

A máj károsodása vagy a rossz táplálkozási szokások következtében kialakulhatnak epekövek, ilyen esetben kerüljük a zsíros, vagy túlzottan fűszeres ételfélék fogyasztását. Tartsuk be a szigorú diéta által előírtakat, mert egy úgynevezett kiszabaduló epekő rendkívül súlyos következményekkel járhat a betegség által már gyengített szervezet számára.

A diabétesz gyakrabban jelenik meg idült májbetegségben. Ilyenkor a cukorbetegség során is ajánlott étrendbeli elveket kell a májbeteg számára mérvadó diétás tanácsokkal összhangban kell figyelembe venni.

A májzsugorodás következtében kialakuló májkóma az idegrendszerbe kerülő ammónia hatására alakul ki, amely a bélben, fehérjék lebontása eredményeképpen keletkezik. Ezek a fehérjék főként az elfogyasztott élelmiszerekkel kerülnek be a bélbe. A májkímélő diéta alapelve tehát a táplálékkal bekerülő protein csökkentése.

Idegrendszeri panaszokat kiváltó májzsugorodás esetén a fehérjebevitel legfeljebb napi 40 gramm lehet. El kell kerülni az állati eredetű fehérjéket, hogy a tejtermékek és növényi eredetű élelmiszerek elfogyasztása után a lehető legkisebb mennyiségben jöjjenek létre bomlástermékek, pl. ammónia.

A vérben lévő ammóniaszint redukálása a bélben lévő, ám onnan fel nem szívódó cukroknak köszönhető. A bélben lévő úgynevezett édes ivóoldatok részben megkötik a bél káros vegyi anyagait, illetve mérsékelt hasmenést kiváltva hozzájárulnak a béltartalom folyamatos és rendszeres ürüléséhez. A cukortartalmú oldatok mellett az ammóniatermelésben szerepet kapó bélbaktériumok számát csökkentő gyógyszerek alkalmazása célszerű.

A hasvíz egy olyan folyadék, amely a hashártya lemezei között gyűlik össze májzsugorodásban. A gyógyszeres kezelés segítségével csökken a szervezet kálium- és kalcium tartalma. Ennek a káros jelenségnek a megelőzése érdekében célszerű kalciumban és káliumban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Kálium a banánban, kalcium pedig a tejben található. Természetesen figyelni kell a naponta maximálisan bevihető proteinmennyiségre is. Lényeges a sóban szegény étrend, hogy elkerüljük a hasvíz kialakulását. Naponta legfeljebb 3 gramm só fogyasztható.


close