Májbetegségre utaló laboratóriumi eltérések

A májfunkciós vizsgálatok segítségével az orvos megállapíthatja, megfelelő-e a máj működése. Ezekből az eredményekből azonosítani tudja az esetleges májbetegséget.

A májbetegségekre irányuló laboratóriumi vizsgálatok különböző teszteket foglalnak magukban.

Olyan májbetegségekre utaló jelekről tájékozódhat, melyek egy vérvizsgálattal kideríthetők.

Albumin

Az albumin olyan fehérje, melyet a máj termel, és segít fenntartani az ozmózisnyomást az érrendszerben. A nyomás fenntartása miatt marad a folyadék az érrendszerben, ahelyett hogy kiszivárogna a szövetek közé, ezzel ödémát (vizenyőt) okozva. Az albumin felelős bizonyos anyagok vérben történő szállításáért is. Ha az albumin mennyisége magas, akkor az kiszáradás jele, azonban ha a normális érték alatt van, akkor az jelezhet májműködési zavart vagy elégtelen fehérjebevitelt.

Az epeelfolyási zavarára illetve az epeúti betegségekre utaló enzimek

Ezen enzimek az epeelfolyási nehezítettséggel járó zavarokban, epeúti betegségekben emelkednek meg, más néven cholestaticus enzimeknek is nevezzük őket.

Alkalikus foszfatáz

Az alkalikus foszfatáz egy olyan enzim, amely a szervezet számos szervében megtalálható, a májban is. Ha az alkalikus foszfatáz szintje magas, akkor az figyelmeztető jel lehet epeúti problémára, pl. epeúti kövesség, cirrhosis. daganat.

Gamma-glutamil-transzferáz (GGT)

Szintje emelkedett lehet epeúti problémákban, csakúgy mint az alkalikus foszfatázé. Emelkedett lehet még a GGT májgyulladásban, májműködési zavarokban.

A májszövet károsodására utaló enzimek

Ezen enzimek gyulladás, toxikus károsodás, gyógyszer hatására emkednek meg, a májszövet károsodását jelzik.

Alanin-aminotranszferáz (GPT)

Az alanin-aminotranszferáz enzim elsősorban a májban található meg. Ha a májszövet károsodik, akkor az enzim szérumszintje megemelkedik. Az enzim szintjének emelkedés a májsejtek károsodására utal, melynek oka lehet például gyulladás, toxikus szer, gyógyszer okozta károsodás.

Aszpartát-animotranszferáz (GOT)

Szintén májszöveti károsodásra utalhat, ha a májban található fehérje, az aszpartát-animotranszferáz szintje magasabb, mint a normális érték. A GOT nemcsak a májban termelődik, hanem a szívben, a vesében, a vázizmokban, az agyban is megtalálható. Szintje emelkedik májgyulladásban, toxikus hatások következtében, cirrózisban, illetve májdaganatokban is magasabb lehet. A GOT szintje egyéb szervek betegségeinél is magasabb lehet, pl. szívinfarktusban is emelkedhet a szívizomelhalás következtében.

Bilirubin

Normál esetben a bilirubin a vörös vérsejtek lebomlási terméke. Amikor a bilirubin lebomlik, a szabad bilirubin a vérbe kerül, majd a májba szállítódik, ahol lebomlik és kiválasztódik. Amikor a máj nem működik megfelelően, a bilirubin felhalmozódik a szervezetben, ami sárgasághoz vezethet. A magas bilirubinszintet elzáródás vagy májelégtelenség, vagy fokozott vörösvértest-pusztulás okozhatja.


close