Epehólyag-gyulladás és hashártya-gyulladás

Az epehólyag-gyulladást a legtöbb esetében az epehólyagban kialakult kő okozza, a hashártya-gyulladást pedig a legtöbbször egy-egy hasüregi szervvel kapcsolatos szövődmény váltja ki.

Az alábbiakban a hashártya-gyulladásról és ennek egyik okáról, az epehólyag-gyulladásról olvashat.

Az epehólyag-gyulladás okai

Epehólyag-gyulladást leggyakrabban az epehólyagban kialakult kő okoz. A bakteriális gyulladás hátterében a legtöbbször kő okozta bakteriális gyulladás, epeelfolyási zavar áll. Az epehólyagot hashártya fedi, ezért a kezdeti szakaszban körülírt gyulladás a később perforáció miatt általános hashártyagyulladást okoz.

Az hashártya-gyulladás okai

A hashártya-gyulladást leggyakrabban egy hasüregi szervvel kapcsolatos szövődmény okozza. Gyakori oka a gyomor, a belek vagy a féregnyúlvány átfúródása és következményes kémiai és bakteriálisa gyulladás, az epehólyag betegségén kívül. A fertőzés a test más részéből, a keringéssel is eljuthat a hashártyára. Kialakulhat műtét következményeként, amennyiben üreges szervek megnyitása során baktériumok juthatnak a hasüregbe.

A peritoneális dialízis, ami a vesepótló kezelés egyik módszere, sajnos gyakran okoz hashártya-gyulladást. Ebben az esetben a hasüregbe vezetett idegen anyagok nyitják meg a kaput a kórokozók előtt.

Spontán peritonitisz léphet fel azok esetében, akiknek a hasüregében folyadék gyűlt össze. A betegek közül soknak májbetegsége van, ami gyakran alkoholizmus miatt alakult ki. A folyadék fertőződésének nem mutatható ki egyértelmű forrása.

Az epehólyag- gyulladás tünetei

Általában epés hányás, láz (38 °C-os vagy magasabb) és hasi nyomásérzékenység jelentkezik, kezdetben a jobb bordaív alatt, majd a betegség előrehaladtával az egész hason.

Azonnali kezelés hiányában a szövődmények hamar kialakulnak, különösen súlyos társbetegséges esetén. Az epehólyagban lévő epe gennyessé válik, a falában keringési zavar jelentkezik, és ezek együttesen okozzák a kilyukadást. Ekkor a baktériumokkal teli epe a szabad hasüregbe jut. Több gennyel telt üreg (tályog) is képződhet, a belekben a béltartalmat továbbító normális összehúzódások (perisztaltikus mozgások) leállnak. A folyadékháztartás felborul, és ez gyorsan a többi szervrendszer működési zavarához vezethet. Ezt súlyos szövődmények – tüdő-, vese- vagy májelégtelenség, valamint kiterjedt vérrögképződés – követhetik.

Az epehólyag-gyulladás kivizsgálása

A pontos előzmények ismerete és a fizikális vizsgálat során talált tünetek sokban segítenek a helyes diagnózis gyors megállapításában. A hasi ultrahang pontos információt tud adni az epehólyagról (falvastagság, szabad hasi folyadék az epehólyag körül). A laborvizsgálatokban a gyulladásos paraméterek megemelkedése, valamint a májfunkció epeúti problémákra utaló eltérései segítik az ok kiderítését. A betegről fekvő és álló helyzetben is készítenek röntgenfelvételeket; az ezeken látható szabad hasüregi gáz már előrehaladott gyulladásra, perforációra utal.

Az epehólyag-gyulladás kezelése

A kezdeti szakban szigorú diéta és folyadékpótlás mellett antibiotikum adása sikeres lehet. Lényeges az epe szabad elfolyásának biztosítása, ha ennek problémájára utaló jelet észlelünk. Ennek sikertelensége vagy előrehaladottabb esetben a gyulladt epehólyag eltávolítása, a hasüreg kiöblítése és antibiotikum adása a megoldás. A műtét történhet laparoszkópos úton vagy nyílt feltárással, ezt a döntést sok tényező befolyásolja.

Dr. Boros Miklós


close