Méregtelenítés mechanizmusai a szervezetben

A szervezetbe bejutott mérgek többféle módon tudnak kiürülni testünkből. Távozhatnak a bőrön, a tüdőn, a vesén keresztül, de a máj is fontos szerepet játszik ebben a folyamatban.

Az alábbiakban a méreganyagok lebontási és kiürülési mechanizmusairól olvashat. Megtudhatja, hogy a májnak milyen szerepe van méregtelenítésben, és a májvédelem fontosságáról is olvashat.

A méregtelenítés főbb szervei

A méreganyagok és az egyes bomlástermékek igen változatos módon távoznak a szervezetből. Ebben a lebontási folyamatban központi szerepe van a májnak, mely egyrészt olyan átalakítást végez a molekulákon, hogy azok vízben oldhatók legyenek, másrészt az epén keresztül a tápcsatorna felé is kiválasztja a bomlástermékeket.

A méregtelenítés szempontjából nagyon fontos az, hogy milyen az adott méreganyag oldhatósága. A vízoldékony vegyi anyagok ki tudnak ürülni a vesén keresztül, de azok, amelyek vízben nem oldódnak, a májban molekuláris átalakuláson mennek keresztül. Ennek lényege az, hogy megváltozik a szerkezetük, például funkciós csoportokkal egészülnek ki, és ennek következtében vízoldékonyak lesznek. Így a vese már ki tudja ezeket választani. Az illékony anyagok a tüdőn keresztül is kiválasztódnak, ide tartozik például az alkohol és egyes szerves oldószerek. A máj az epén keresztül a tápcsatornába választja ki a toxinok és lebomlási termékek egy részét.

A máj szerepe kiemelten fontos

A máj központi szerepe tehát nyilvánvaló. Ha nagy mennyiségű vegyi anyag, toxin lebontása zajlik, akkor javasolt különösen odafigyelni a májvédelemre és a máj állapotának rendszeres ellenőrzésére. A máj védelmében segítenek a máriatövis- és articsóka kivonatok. Szintén fontos ilyen esetben a zsír- és fűszerszegény étrend, és a túlzott zsír- és szénhidrátbevitel kerülése.

A vese szerepe a méregtelenítésben

A vesék a vérmennyiség sokszorosát szűrik meg naponta. A szűrlet egy része visszaszívódik, a maradék pedig nem más, mint a szervezetből távozó vizelet, mely számos bomlástermék eltávolításában segít. Ezek a bomlástermékek vízoldékonyak, részben az eredetileg is vízoldékony anyagok származékai, de a korábban nem vízoldékony anyagok is távozhatnak a vizelet révén, ha a máj átalakította azokat. Beszűkült vesefunkció esetében különösen fontos a szervezet méreganyagokkal való terhelésére odafigyelni, és kontroll alatt tartani a fehérje-, kálium- és foszforbevitelt.


close