Szervezetünk méregtelenítő szervei

Szervezetünk működése során rengeteg méreganyaggal találkozik. Különösen igaz ez az elmúlt évtizedekre, hiszen a mesterséges kemikáliák a levegőben, a vízben és az élelmiszerekben egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elő. A szervezet több szervrendszer segítségével próbál ezektől a toxinoktól megszabadulni.

Az alábbiakban a szervezet méregtelenítő szerveiről, szervrendszereiről olvashat, informálódhat a bőr, a vese, a tüdő és a máj méregtelenítésben betöltött szerepéről.

A bőr

Bőrünk a verejtékezés segítségével választja ki a mérgező vegyületeket. Ezt a méregtelenítő módszert használják ki azok, akik szaunába járnak, hiszen a fokozott izzadás hatására a toxinok kiválasztása felgyorsul.

A bőrön keresztüli folyadékvesztés viszont kóros méreteket is ölthet, igen veszélyes lehet például gyulladások, égési sérülések esetén, ezért ilyen esetekben a folyadékpótlás különösen fontos.

A vesék

A vesék a kiválasztó szervrendszer részei, melyeken a szervezetben keringő vérmennyiség többször áthalad. Veséink naponta 180 liter szűrletet képeznek, ami körülbelül egy hordónyi mennyiséget jelent. A kiválasztott anyagok a vizelettel távoznak. Ha a vese felmondja a szolgálatot, életveszélyes állapothoz vezethet. Ilyenkor a veséket mesterségesen próbálják helyettesíteni, például haemodialízissel vagy peritoneális (hashártyán keresztül történő) dialízissel. A vesék sajnos igen érzékenyek a hypoxiára, ezen kívül még számos szer károsíthatja őket, mint például egyes toxinok (fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, stb.), de károsíthatja őket gyulladásos folyamat, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is.

A tüdő

A vízoldékony anyagok egy része a tüdőn keresztül távozik, bár szerepe kisebb a méregtelenítésben, mint az egyéb szerveknek, de a légzés segítségével is távoznak szervezetünkből méreganyagok, ilyen például az alkohol.

A máj

A máj az anyagcsere egyik központi szerve, mely a bevitt anyagok kémiai átalakulásáért, lebomlásáért felel. A nem vízoldékony anyagok a májban zajló biokémiai átalakulások során olyan módon változnak (például funkciós csoportok révén), hogy ezek vízoldékonnyá válnak, és további kiürülésre lesznek képesek.

A májsejtek igen jó regenerációs képességgel rendelkeznek, de érdemes odafigyelni májunk védelmére, hiszen egyes gyógyszerek, vegyszerek, szénhidrátokban, zsírokban gazdag étkezés hatására károsodhat. A máj védelmének érdekében étrendünk legyen zsír- és fűszerszegény és mesterséges adalékoktól mentes.


close