Máj működése

A máj működése több fontos feladatot is ellát, ugyanis májunk a szervezet anyagcsereközpontja. Főszerepe van a méregtelenítésben, a tápanyagok lebontásában és a szervezetet alkotó elemek előállításában.

Az alábbiakban részletesen leírjuk, hogyan dolgozik a máj és milyen tápanyagokat állít elő.

A máj sokáig képes kompenzálni a számára kedvezőtlen körülményeket, de végleges károsodása a szervezet számára halálos következménnyel jár.

A vér májunkba két különböző úton érkezik: a belek, valamint a szív felől. A szervezetünk számára táplálékot jelentő elemek, vegyületek a bél falában szívódnak fel. Ezt rendkívül sok vékony ér vagy más néven kapilláris hálózza át, amelyek a májkapu-gyűjtőérbe futnak be. Mellettük található a májartéria. A májartéria feladata, hogy a szív felől érkező vért a májba vezesse. Ez a friss vér szállítja a működéshez szükséges oxigént, a koleszterint, valamint minden más egyebet, hogy a máj ezeket feldolgozza.

A májkapu vénán átáramló vér a máj belsejében lévő hálózatba kerül. Ezt apró csatornák szivacshoz hasonlító rendszere alkotja. Itt alakulnak át a különféle káros anyagok, valamint a megemésztett tápanyagok. A szívből és a bélből érkező vér ezután összekeveredik, majd a máj vénán keresztül visszajut a szívbe.

A májműködés két fő funkciója

A beérkező vér feldolgozása két célt szolgál. Egyrészt megtisztítja a vért a baktériumoktól és egyéb szükségtelen vagy toxikus anyagoktól, amelyek a belekből szívódtak fel. Másik célja a tápanyagok tovább bontása illetve a feldolgozott tápanyagokból új vegyületek szintetizálása, így szervezetünk ezeket fel tudja használni. Az immár tápanyagban bővelkedő vért a máj a nagyvérkörbe engedi.

A máj szerepe az anyagcsere-folyamatokban

A máj felel az ételekből származó tápanyagok átalakításáért. Így lesz a táplálékból fehérje, zsír vagy szénhidrát.

A máj a cukrokat a májkeményítőként (glikogén) tárolja, s akkor hasznosítja őket ismét szőlőcukorként (glükóz), amikor a vércukorszint leesik, így biztosítja – normális működés esetén – az egyenletes vércukorszintet. Erre elsősorban fokozott fizikai aktivitás vagy megterhelő agyi munka során van szükség.

Fontos feladat hárul még a májra: számos fontos vegyületet épít fel (szintetizál). Ezek főleg olyan fehérjék, amelyeket szervezetünk használ fel a különféle feladatok teljesítéséhez. Kiemelendő közülük a véralvadási faktornak nevezett anyag, amely a vér alvadásához szükséges a vérzések során.

A szervezetben lévő koleszterin előállítását is nagyrészt a máj végzi, nagyjából ötven százalék a máj által előállított koleszterin aránya. A többi a táplálkozás útján kerül be szervezetünkbe. A máj által előállított koleszterin legnagyobb része, mintegy nyolcvan százaléka az epe előállításához kell. Az epe az epehólyagban tárolódik, amíg a szervezet nem igényli az emésztéshez.

A máj működése igen fontos, a szervezetünk anyagcsereközpontja ugyanis. Főszerepe van a méregtelenítésben, a tápanyagok lebontásában a szervezetet alkotóelemek előállításában.

Az alábbiakban részletesen leírjuk, hogyan dolgozik a máj, és azt is milyen tápanyagokat állít elő.

A szükséges feladatok ellátásához jelentős tartalékokkal bíró szervünk a máj. sokáig tudja kompenzálni a számára kedvezőtlen körülményeket, de végleges károsodása a szervezet számára halálos következménnyel jár.

A táplálék alkotóelemei a bélfalba szívódnak fel. Ezt nagyon sok vékony ér (kapilláris) hálózza be. A májba a vér két úton érkezik: a belekés a szív felől. A bélfalban lévő apró hajszálerek a portális vénába, azaz a májkapu-gyűjtőérbe érkeznek, ez pedig a májba csatlakozik. Ezen ér a fő epevezetékkel párhuzamosan fut. Mellettük található még a májartéria. Ennek feladata a szerv artériás vérrel való kiszolgálása. A májkapu vénán átáramló vér a máj belsejében lévő hálózatba kerül. Ezt apró csatornák szivacshoz hasonlító rendszere alkotja. Itt alakulnak át a megemésztett tápanyagok és a káros anyagok. A májartéria a vért a szív felől vezeti a májba. Ez a vér szállítja a működéshez szükséges oxigént, a koleszterint és minden egyebet, hogy a máj ezeket feldolgozza. A bélből és a szívből érkező vér ezután összekeveredik egymással, és a máj vénán keresztül visszajut a szívbe.

Az érkező vér feldolgozása két célt szolgál: megtisztítja a vért a baktériumoktól és egyéb anyagoktól. Ezek a belekből szívódtak fel. Másik célja a tápanyagok tovább bontása, így a szervezet ezeket fel tudja használni. Az immár tápanyagban bővelkedő vért a máj a nagyvérkörbe engedi.
A szervezetben lévő koleszterin előállítását nagyrészt a máj végzi, nagyjából ötven százalék a máj által előállított koleszterin aránya. A többi a táplálkozás során kerül a szervezetbe. A máj előállította koleszterin legnagyobb része, mintegy nyolcvan százaléka az epe előállításához szükséges. Az epe az epehólyagban tárolódik, amíg a szervezet nem igényli az emésztéshez.

A máj átalakító munkája

A máj felelős még ezen kívül az étel átalakításáért. Így lesz a táplálékból fehérje, zsír vagy szénhidrát. A máj a cukrokat a májkeményítőként (glikogén) tárolja, s akkor hasznosítja őket szőlőcukorként (glükóz), amikor a vércukorszint leesik. Ez fokozott fizikai aktivitás vagy megterhelő agyi munka során fordul elő. Fontos feladat hárul még a májra: több, fontos vegyületet épít fel (szintetizál). Ezek főleg olyan fehérjék, amelyeket a szervezet használ fel a saját feladatai teljesítéséhez. Kiemelendő közülük a véralvadási faktor: ez olyan anyag, ami a vérzések során a vér alvadásához szükséges..

A májműködés zavarai nagyrészt azokra a betegségekre oszthatók, amelyeket a májsejtek működési zavarai okoznak (pl. a májzsugorodás vagy a májgyulladás). Ha a májból az epe nem tud az elfolyni, a másik betegségcsoporttal állunk szemben – ilyen az epekő vagy a rák.


close