Epegyulladás

Az epegyulladás kifejezés félrevezető és orvosilag pontatlan, hiszen nem az epe gyulladt, hanem az epét termelő és továbbító szervek. Epegyulladásnak rendszerint az epehólyag-gyulladást, ritkábban az epeúti gyulladást nevezik.

Kiváltó okok és tünetek

Az epehólyag gyulladása legtöbbször epekő kialakulásához köthető. Azonban a gyulladás később baktérium által okozott fertőzéssé alakulhat. Ez a felülfertőzés már gennyes váladékkal jelenik meg. Jellegzetes panaszok az epehólyag gyulladása esetén magas láz, hányinger, hányás, illetve az epe görcsös fájdalma.

Az epeút gyulladása ezzel szemben olyan tüneteket produkál, mint a felhasi fájdalom, a bőr sárgás elváltozása, lázas állapot. Ezeket a panaszokat az epeút elfertőződése okozza.

Az epegyulladás kezelése

Az epe gyulladása esetén esetenként az epehólyagot rögtön eltávolítják műtéti úton. Ha erre nincs lehetőség, akkor a kezelés először gyógyszerekkel kezdődik. Ekkor a beteg antibiotikumokat, fájdalomcsillapító gyógyszereket kap, ezután pedig szigorú diétát kell követnie. A gyógyszeres kezelést néhány hét múlva operáció követi.

Az epehólyag-gyulladásról bővebben az epehólyag gyulladás oldalon olvashat, míg a betegség jellemző tüneteiről az epehólyag gyulladás tünetei oldalon találhat további tudnivalókat.


close