Májfunkciós laborvizsgálat

A májfunkciós laborvizsgálat máj, a hasnyálmirigy és a vese által termelt anyagokról, a gyulladásos elváltozásokról, valamint az epéről és a bilirubin anyagcseréről ad információt.

Ha az értékek magasabbak vagy alacsonyabbak a referenciatartományban megadottaknál, az különböző betegségekre illetve eltérésekre utalhat.

A laborvizsgálat önmagában nem elegendő – a májfunkció laborvizsgálat elvégzése esetén fontos szem előtt tartani, hogy a vérvétel eredménye önmagában nem elegendő a diagnosztizáláshoz, azonban sok esetben, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy segítségével – egy komplex kivizsgálás részeként – bizonyos kórképeket megerősítésre, vagy kizárásra kerülhessenek.

Bilirubin

A hemoglobin sárga színű lebontási termékének, a bilirubinnak emelkedése különböző májbetegségekre vagy epeelzáródásra utalhat. A bilirubin szint emelkedése a bőr, a szemfehérje, valamint a nyelv sárgaságát okozhatja, amely viszketéssel járhat együtt.

Kolineszteráz

A kolineszteráz egy máj által termelt enzim, amelynek az ideg-izom ingerület átvitelben van szerepe. Ha a normál értéknél alacsonyabb mennyiségben van jelen a vérben, akkor az májzsugorra, májgyulladásra vagy májelégtelenségre, ha pedig nagyobb mennyiségben, akkor cukorbetegségre, zsírmájra vagy Gilbert-kórra utalhat.

GOT

A glutamát-oxálacetát aszpartát aminotranszferáz (GOT) az aminosavak anyagcseréjében közreműködő enzim, amely elsősorban a májban és a szívben fordul elő. Az enzim jelentős megnövekedése a vérben, szervi károsodást, rosszindulatú daganatot, májgyulladást vagy májkárosodást, toxikus anyagok jelenlétét vagy például epekövet jelezhet.

GPT

A glutamát-piruvát alanin-aminotranszferáz (GPT) az aminosavak anyagcseréjében közreműködő enzim, amelynek megemelkedése májgyulladásra, rosszindulatú daganatra, májzsugorra, epekőre vagy májkárosodásra utalhat, valamint például arra is, ha rendszeresen vegyi anyagokkal érintkezünk.

GGT

A gamma-glutamil transzferáz enzimet a máj, a hasnyálmirigy és a vesék termelik. Amennyiben a vérben megemelkedik a szintje, az májkárosodásra, rosszindulatú daganatra, vírusos májgyulladásra vagy epeút elzáródásra utalhat.

AP, ALP

Az alkalikus foszfatáz egy fehérjék lebontását elősegítő enzim, amelynek megemelkedése a vérben májtumort, májzsugort, epepangást, vagy epekő jelenlétét jelezheti.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Májbetegségre utaló laboratóriumi eltérések


close