Epegörcs megelőzése diétával

Megfelelő étrenddel jelentősen csökkenthetjük az epebetegségek kialakulásának kockázatát. Mit fogyaszthatunk, és mire kell odafigyelni?

Epegörcs az epehólyag elzáródásakor alakulhat ki. A betegség erős, szúró felső hasi fájdalommal jár, ami a test más részeibe is kisugározhat, ezt a has puffadása, hányinger és hányás is kísérheti.

Ha nem tud elfolyni az epe, az fertőzést okoz és heveny epehólyag-gyulladás alakul ki. A görcsök mellett ez már magas lázzal és sárgasággal is jár.

Táplálkozással az epegörcs ellen

Táplálkozásunkkal sokat tehetünk az epegörcs kialakulása ellen. Kerülni kell a túl zsíros ételeket és a finomított liszt gyakori fogyasztását, valamint a rostszegény étrendet. Szervezetünk egyedi módon reagálhat bizonyos táplálékokra, fontos, hogy kerüljünk minden olyan ételt, amely korábban már gondot okozott nekünk. Emellett az étrend sokszínűségét is tanácsos megőrizni úgy, hogy az ne ártson nekünk.

Szénhidrátfogyasztásunkkor törekedjünk a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és tészták kiválasztására, rizsből is inkább a barna fogyasztása a javasolt. Rengeteg rosttal megelőzhető az epegörcs, étrendünket így sok zöldséggel és gyümölccsel kell feldúsítanunk.

Mennyiség és minőség, kevesebb zsírral

Fontos, hogy ne együk túl magunkat, a megfelelő kalóriamennyiséget inkább többször, kisebb adagokban juttassuk a szervezetünkbe. Az sem mindegy, hogyan készül el az étel: a bő zsiradékban sütés helyett javasolt a párolás és főzés, vagy akár a sütőzacskó használata.

Azért a mértékletes zsírbevitel is fontos, ezek fogyasztása ugyanis a szervezetben serkenti egy kolecisztokin nevű anyag elválasztását, mely epehólyag-összehúzódást vált ki, ami az epe kiürülését segíti. Dietetikusok a mérsékelt (napi 40-60 g) zsírbevitelt javasolják, amellyel meggátolható az epekőképződés és az epegörcs.


close