Epekő

Gyakori egészségügyi panasz az epekő, az európaiak 10-15 százalékát érinti. Az esetek 70-75 százalékában nem okoz panaszokat, akár évtizedekig is „néma” maradhat, aztán egyszer csak lecsap az epegörcs.

Az epe összetételének kóros megváltozása miatt epekövek képződhetnek az epehólyagban és az epevezetékben, ezt nevezzük epekövességnek (cholelithiasis).

Számos oka lehet, az epe termelődésének helyt adó máj működésében bekövetkezett zavarok, zsírban és koleszterinben gazdag étrend, az epeváladék – mely vizet, epesavas sókat, lecitint, koleszterint és egyéb anyagokat tartalmaz – elégtelen keveredése az epehólyag rendszeres összehúzódásai ellenére, továbbá az egyéb betegségek következtében csökkent epesavképződés. A kő összetétele betegenként változik, túlnyomórészt koleszterint vagy epefestéket tartalmaznak.

Epekövesség hajlamosító tényezői

Epekőbetegségre különösen hajlamosak a túlsúlyos és elhízott egyének, a túlzott mennyiségű ételt fogyasztók, az anyagcsere-zavarban szenvedők, a cukorbetegek, a májbetegek (májzsugor, májgyulladás), illetve a vékony- és vastagbél-megbetegedéseiben szenvedők. A kövesség gyakori a magas ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót szedő nők esetében is a megváltozott hormonális egyensúly miatt.

Epeköves fájdalom

Az epekő jellegzetes fájdalommal járó tüneteket okozhat, amely leginkább heves, görcsös jellegű, a jobb bordaív alatt érződik, és a váll irányába sugárzik. A jellegzetes epekőkólikát hányinger, ismétlődő hányás kísérheti, a roham akár több óráig is elhúzódhat. A panaszok rendszerint nagyobb étkezés után, zsírban gazdagabb ételek hatására mutatkoznak. A kő akkor okoz igazán gondot, ha részlegesen vagy teljesen elzárja az epehólyag nyílását vagy az epeutakat.

Epehólyag-gyulladás

Ha az el nem folyt epe elfertőződik, heveny epehólyag-gyulladás (cholecystitis acuta) vagy epeelvezetőcső-gyulladás (cholangitis) alakul ki. Ilyenkor a fájdalomhoz magas láz és sárgaság is társul. Amennyiben a kő a hasnyálmirigy kivezető csövébe kerül, heveny hasnyálmirigy-gyulladást (pancreatitis acuta) okoz.

Epekő megelőzése

A jellegzetes magyar étrendet figyelembe véve az epekő kialakulása majdhogynem elkerülhetetlen arra hajlamos egyéneknél. Kialakulását késleltetni a rizikófaktorok csökkentésével – az egészséges testsúly biztosításával és a koleszterinszegény étkezéssel – lehetséges.
Az epekövességhez hasonló szimptómákat számos más betegség is előidézhet, ezért életbevágó az orvosi vizsgálat, hogy kizárjon egyéb elváltozásokat.


close