Májgyulladás

A májgyulladás más néven hepatitis elnevezéssel ismert. A becslések szerint világszerte mintegy félmilliárdan szenvednek hepatitis B vagy C fertőzésben. Hazánkban a krónikus májbetegség vezető halálozási okként ismeretes.

A hepatitis elnevezése az eltérő vírusok által kiváltott fertőzéses májártalmak gyűjtőfogalma, a manapság ismert vírusokat A-tól G-ig, nagybetűvel jelölik.  A kiváltott tünetek gyakran hasonlóak, a májgyulladás és a sárgaság is. Eltérőek azonban a kórokozók és az okozott betegségek is.

Kétféle módon terjedhetnek a hepatitis vírusok. A hepatitis A és E az elfogyasztott élelmiszerekkel és italokkal fertőz, a hepatitis B, C és D, illetve a többi vírus pedig a vérrel és a testnedvekkel fertőz. Azoknak, akik utazásra készülnek, érdemes védőoltást kérniük a fertőző májgyulladás A és B vírusa ellen. A C típus ellen nincs oltás.

A hepatitis A tünetei 2-3 héttel azután jelentkeznek, hogy elfogyasztották a fertőzött ételt vagy italt. Jellemző a hasi panasz, a gyengeség és a hányinger.

Évente 1 millióan halnak meg a hepatitisz B okozta májrákban. Azért ilyen sokan, mert csak minden tizedik fertőzött kap megfelelő gyógyszert.

Igen súlyos következményei lehetnek a hepatitis C-nek is. Megfelelő kezelés nélkül a májgyulladásból májrák, májzsugorodás alakulhat ki.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: májgyulladás tünetei, részletesen a hepatitisztról


close