Hepatitis vírus fertőzése

A hepatitis vírusoknak ma már számos fajtája ismert, közülük a legjelentősebbek az A, B és C típusok. A hepatitis A vírus (HAV) szennyezett víz vagy élelem útján terjed, míg a hepatitis B (HBV) és C vírusok (HCV) szennyezett vérrel, testnedvekkel.

Az alábbiakban részletesen olvashat a hepatitis vírusok okozta fertőzések tüneteiről, diagnózisának felállításáról, valamint kezeléséről.

Hepatitis vírus fertőzésének tünetei

A vírusos hepatitis a máj gyulladásos megbetegedését jelenti, melyet vírus okoz. A betegség jelei a vírusfajtától függetlenül hasonlóak. A páciens influenzaszerű tüneteket észlel, valamint hányinger és hányás gyötri. Étvágytalanságra és fáradékonyságra panaszkodik, de előfordulhat hasi fájdalom, hasmenés és láz is. A májsejtek károsodása miatt bilirubin halmozódik fel a szervezetben, ezért gyakori a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződése.

Hepatitis vírus diagnózisa

A vírusfertőzés megállapításához laborvizsgálat szükséges. A hepatitis A heveny stádiumában IgM-antitestek alakulnak ki, amelyek később átadják a helyüket az IgG-antitesteknek. Így, ha a laboreredmények IgG jelenlétét igazolják, az azt jelenti, hogy a páciens korábban HAV fertőzött volt, de a fertőzés már lezajlott. A hepatitis B diagnosztizálásánál a HBsAg jelenlétére figyelnek. A hepatitis C diagnózisára a C vírus RNS kimutatását használják.

Hepatitis vírusfertőzés kezelése

A hepatitis A és B vírusok ellen már létezik védőoltás, amelyet önállóan, illetve kombinált formában is lehet igényelni. Így csökkenthető a fertőzés kockázata. HAV fertőzés esetén többnyire speciális kezelések nélkül is felépülnek a betegek. A HBV fertőzöttek 90 százaléka szintén meggyógyul. A krónikus hepatitis kialakulásának legnagyobb kockázata HCV fertőzés esetén áll fenn, a diagnosztizált páciensek kb. 50 százaléka lábal ki a betegségből. HCV ellen az egyetlen kezelési lehetőség az interferon, amely a vírusok szaporodását gátló fehérje, azonban komoly mellékhatásai lehetnek, és korlátozott a hatékonysága is. A hepatitis B és C vírusoknak is jelentős szerepe van a máj rákos elváltozásának kialakításában, az esetek egy részében rosszindulatú daganat alakul ki a vírust hordozókban.


close