A cirrózis okai

Cirrózishoz (májzsugorhoz) a legtöbb esetben a hosszútávon érvényesülő, túlzott alkoholfogyasztás vezethet, ám a májzsugorodást idézhet elő a vírusos májgyulladás, bizonyos autoimmun kórképek, egyes anyagcserezavarok, bizonyos gyógyszerek tartós fogyasztása vagy a májvénák elzáródása is.

Az alábbiakban arról olvashat, melyek a májcirrózis (májzsugor) kiváltó okai, és ezek közül a nyugati társadalmakban melyek a gyakoribb előfordulásúak.

Az cirrózishoz vezető út kezdeti fázisa a zsírmáj (szteatózis), a májgyulladás (hepatitisz) a következő stádium. A májzsugor a májkárosodás végstádiumának tekintendő.

Alkoholfogyasztás

A májzsugor leggyakoribb oka a túlzott mértékű, tartós alkoholfogyasztás. Adatok szerint férfiaknál ez a mennyiség naponta mintegy 60-70 g alkoholnak (6-7 dl bor, másfél liter sör vagy 2 dl konyak) felel meg. Nők érzékenyebbek az alkohol káros hatására; már napi 25-35 g alkohol rendszeres fogyasztása elégséges lehet ahhoz, hogy cirrózis alakuljon ki.

Vírusos májgyulladás

Gyakorisági sorrendben a fejlett ipari társadalmakban a második leggyakoribb májcirrózishoz vezető ok a vírusos májgyulladás. Azok a vírusok okozhatnak májzsugort, amelyek krónikus májgyulladást képesek előidézni, azaz a hepatitis B, C és D vírusok.

Autoimmun kórképek

Ritkábban vezetnek végstádiumú májkárosodáshoz az autoimmun kórképek: a primer biliáris cirrózis főként fiatal középkorú nőket, a primer szklerotizáló kolangitisz elsősorban férfiakat (külön entitás a kolitisz ulcerozával való szövődése), az autoimmun hepatitisz szintén főként nőket érint.

Anyagcserezavarok

Bizonyos anyagcserezavarok szintén májzsugor kialakulását eredményezik. A vasanyagcsere genetikailag meghatározott zavara a hemokromatózis, a részanyagcsere zavara a Wilson-kór. Az alfa1-antitripszin-hiány ritkább kórkép.

Gyógyszerfogyasztás

Bizonyos gyógyszerek, vegyszerek, mérgek súlyos májkárosodást idézhetnek elő.

Májvéna-elzáródás

A májvénák elzáródása (Budd-Chiari-szindróma) vagy a jobb szívfél elégtelen működése szintén májcirrózishoz vezethet.

Egyéb okok

Az esetek egy részében a májzsugor oka ismeretlen (ún. criptogén cirrózis). Az utóbbi időben vált ismertté, hogy ezen esetek nagy részében a máj nem-alkoholos eredetű elzsírosodása (NAFLD) az ok, mely a metabolikus szindróma (inzulinrezisztencia (vércukor-emelkedésre való hajlam), magas vérnyomás, hasi elhízás, a magas vérzsír- és koleszterinszint) májmanifesztációjának tekinthető.

Dr. Szigeti Nóra


close