Hepatitisz

A hepatitisz tulajdonképpen a máj gyulladását jelenti. Ez a betegség sokféle formában jelentkezhet, lehet akut és krónikus, okozhatják mikrobák, a túlzott alkoholfogyasztás, de gyógyszerek és autoimmun betegségek is.

A hepatitisz a máj sejtjeinek gyulladását jelenti. A hepatitisznek nagyon sokféle oka lehet, és a közkeletű vélekedéssel szemben nem minden esetben okozzák a betegségek vírusok.

A hepatitiszt okozhatja bakteriális fertőzés, autoimmun betegség vagy akár gyógyszerek is. A leggyakoribb azonban a máj vírusos eredetű gyulladása. A hepatitiszt okozó vírusok csoportjába tartozik az A, B, C, D és E betűkkel jelölt hepatitiszvírusok, ezek azonban csak a nevükben azonosak, nem egy törzsből származnak.

Hepatitisz-A

A hepatitisz-A a máj akut gyulladását okozza, a vírus általában szennyezett étel vagy ital fogyasztásával terjed. Tünetei közé tartoznak a hányinger és a hányás, a hasmenés, a sárgaság, a láz és a hasfájás. Különösen gyakori a fejlődő országokban. A hepatitisz-A ellen létezik védőoltás.

Hepatitisz-B

A hepatitisz-B akut és krónikus májgyulladást egyaránt okozhat. A betegség lappangási ideje igen hosszú, akár fél év is lehet, és a májgyulladás sokáig tünetmentes lehet. A betegség szövődménye lehet cirrózis és májdaganat is. A betegség a fertőzött vérrel, testváladékkal terjed, és a hepatitisz-B-vel nagyon sokszor a szülés során fertőződnek meg a csecsemők. Szintén gyakori a szexuális úton vagy az intravénás kábítószerhasználat során történő fertőződés. A hepatitisz-B ellen is létezik védőoltás, mely a világ legtöbb országában az oltási rend része.

Hepatitisz-C

A hepatitisz-C a legtöbbször nem jár együtt tünetekkel, de a krónikus májgyulladásnak nagyon sokszor súlyos következményei lehetnek, például cirrózis, májdaganat vagy májelégtelenség. A fertőzés szennyezett vérrel terjed, például intravénás kábítószerhasználat, nem megfelelően fertőtlenített orvosi felszerelés, transzfúzió során. A betegség gyógyszerrel kezelhető, védőoltás nincs ellene.

Hepatitisz-D

A hepatitisz-D vírus csak a hepatitisz-B vírus jelenlétében jelenik meg, azzal párhuzamosan, illetve abból “továbbfejlődve” okoz betegséget. Éppen ezért a hepatitisz-D sokkal súlyosabb szövődményekkel jár, mint a hepatitisz-B egyedül. A szövődmények közé tartozik a májcirrózis és a májdaganat.

Hepatitisz-E

A hepatitisz-E akut májgyulladást okoz, és szennyezett étellel vagy itallal kerül be a szervezetbe. Általában saját magától meggyógyul, de időnként súlyos, krónikus betegséget is okozhat, különösen immunszupresszált egyéneknél (például, akik transzplantáción estek át). A hepatitisz-E a többi hepatitiszvírushoz képest ritkább, és bár létezik ellene védőoltás, annak alkalmazása nem általános.

Alkoholos hepatitisz

A gyakori, vírusos eredetű hepatitisz mellett meglehetősen sok embert érinthet az úgynevezett alkoholos hepatitisz, mely a túlzott alkoholfogyasztás miatt alakul ki, általában hosszú évek alatt. Az alkohol rendkívüli módon károsíthatja a májsejteket, és a gyulladáson kívül egyéb májproblémákat is okozhat. Az alkoholos májgyulladás sokszor egyéb májbetegségekkel, például a vírusos eredetű hepatitisz egyes altípusaival is együtt jár, a többféle betegség megléte pedig sokszorosára növeli a májcirrózis, a májelégtelenség vagy a májdaganat kialakulásának rizikóját.

További, ajánlott cikkünk: Alkoholos hepatitis

Akut és krónikus hepatitisz

A hepatitisz lehet akut és krónikus is, az előbbi hat hónapnál rövidebb idő alatt meggyógyul, míg az utóbbi akár évekig is elhúzódhat. Általában a világ minden táján igaz az, hogy jóval több hepatitiszes beteg van, mint amennyit az egészségügyi rendszer nyilvántart. Ennek fő oka, hogy sok a sárgaság nélkül, alattomosan kezdődő betegség, mely a legsúlyosabb tünetekig (májzsugor, májdaganat) panaszmentes lehet.

A hepatitisznek nagyon gyakran olyan tünetei vannak (például általános rosszullét, hányinger, fogyás, emésztési zavarok), amelyek más bajokkal is könnyen összekeverhetők.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: májgyulladás tünetei


close