Hepatitisz-E

A hepatitisz-E a májat megtámadó vírus, amely szennyezett étel vagy ital elfogyasztásával jut be a szervezetünkbe, és szerencsére a legtöbb esetben néhány hónap alatt magától is meggyógyul. Csak az esetek 1-2 százalékában vezet krónikus májbetegséghez.

A hepatitisz-E olyan vírus, amely a májat támadja meg, de más hepatitiszvírusokkal szemben általában az egyébként egészséges embereknél nem okoz krónikus májbetegséget (ennek a veszélynek csak a nem megfelelő immunrendszerrel rendelkező emberek vannak kitéve).

A hepatitisz-E a vírust tartalmazó széklettel szennyezett élelmiszerekkel vagy vízzel kerül be a szervezetünkbe, egy fertőzött ember közvetlenül nem tud mást megfertőzni. Időnként állatoktól, elsősorban sertésektől is elkaphatjuk a betegséget, például nem megfelelően elkészített hús elfogyasztásával.

Hepatitisz-E előfordulása

A hepatitisz-E a világ minden táján megtalálható, a fejlődő világban gyakoribb, elsősorban Délkelet-Ázsiában, Észak- és Közép-Afrikában, Indiában, Közép-Amerikában találkozhatunk vele. Évente mintegy 20 millió új esetet regisztrálnak, gyakoriak lehetnek a járványok monszun idején, ilyenkor ugyanis könnyebben szennyeződik a víz.

Hepatitisz-E fertőzés lefolyása

A fertőzést követően a betegség lappangási ideje általában 2-8 hét, és a tünetek nagyjából két hónapig maradnak meg. A hepatitisz-E fertőzés tünetei közé tartozik az extrém fáradtság, gyengeség, a fogyás, az étvágytalanság, a hányinger, a hasfájás (a has jobb oldalán), az izomfájdalom, a láz és a sárgaság, vagyis a bőr és a szemfehérje besárgulása, a vizelet sötétebbé, valamint a széklet világossá, agyagszínűvé válása. A betegség akut lefolyású, krónikussá válása nagyon ritka.

Hepatitisz-E kezelése

Az esetek legnagyobb részében a hepatitisz-E fertőzés önmagától meggyógyul, gyógyszeres kezelésre csak ritkán, a fertőzés krónikussá válásakor van szükség.

A betegséget megfelelő higiéniával viszonylag könnyű megelőzni, elsősorban akkor lehet szükség ezekre az óvintézkedésekre, ha egzotikus országba utazunk. Mindig alaposan mossunk kezet, ne fogyasszunk bizonytalan eredetű ételeket, és a húsokat (elsősorban a sertéshúst) mindig alaposan főzzük, süssük meg. A megelőzés nagyon fontos lehet a várandós nők számára, mert náluk erőteljesebb tünetekkel és súlyosabb szövődményekkel járhat a betegség.
A hepatitisz-E ellen egyelőre csak Kínában van elfogadott védőoltás.


close