Epebántalmak

Epebántalmak akkor jelentkezhetnek, ha epehólyag-kövesség, epeúti-kövesség, epeürülési zavar vagy epehólyagrák alakul ki a betegnél.

A továbbiakban az epe betegségeiről, az epekőről és az epehólyagrákról olvashat.

Az epehólyag egy olyan szerv, amely hasüregünkben található, feladata pedig, hogy elraktározza a máj termelte epét. Ezt követően az epe a hasnyálmirigy által termelt váladékkal közös vezetéken keresztül – az emésztés folyamatában – jut el a vékonybélbe.

Epehólyag-kövesség

Epehólyag-kövességről akkor beszélünk, ha az epehólyagban az epeutakat elzáró kő alakul ki. Ritkábban előfordul, hogy az epeutakban alakul ki kövesség, ekkor epeúti kövességről beszélünk.

Gyakrabban fordul elő nőknél, kiváltó oka lehet az éhezés, az elhízás, a drasztikus fogyókúra, jellemzőek rá a magas vérzsír értékek, valamint az epesav-visszaszívódás problémái.

A legtöbb esetben nem jelentkeznek jellegzetes tünetek, a betegek kisebb hányadánál azonban felmerülhetnek az alábbi panaszok:

  • Epegörcs jelentkezhet: felhasi, a jobb bordaív alatt jelentkező görcsös fájdalom, amely a jobb vállba és a hátba is átsugározhat.
  • Hányinger, és hányás.
  • Böfögés.
  • Nem típusos panaszok is jelentkezhetnek, például teltségérzés a felhasnál, étkezés után érzett panaszok, esetleg puffadás.
  • Az epehólyag gyulladásának jelei is láthatóak lehetnek.

Epehólyag gyulladás

Az epehólyag gyulladása lázzal és görcsös, jobb felhasi fájdalommal járó betegség, amely  a jobb vállba és akár a hátba is átsugározhat.

Mérsékelt sárgaság kialakulhat epehólyag-gyulladásban is, ennek fokozódása pedig mindenképpen jelzi az epeelfolyási zavarokat. A betegség kivizsgálásában és a diagnózis felállításában az ultrahangnak és a laboratóriumi vizsgálatoknak van jelentős szerepe. Az ultrahangon látható vastag falú epehólyag, illetőleg a gyulladásos folyadékgyülem utalhat a betegség kialakulására.

Magasabb lehet a fehérvérsejtek száma, a CRP érték, megnövekedett lehet az alkalikus foszfatáz (AP), emellett a gamma-glutamil-transzpeptidáz (GGT) értéke is. Ha felmerül epeelfolyási akadály, akkor megemelkedik az epefesték, vagyis a bilirubin vérszintje.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Máj- és epe laborvizsgálatok

Epehólyagrák

Az epehólyagrák nem túlságosan gyakori, “csupán” az ötödik helyet foglalja el az emésztőrendszer rosszindulatú daganatainak listájában. E betegség gyakran sokáig nem okoz tüneteket. Az epehólyagrák kapcsán fellépő panaszok nem jellegzetesek, gyakran hasonlítanak az epekőbetegség enyhébb formáinak tüneteihez. Ezért az epehólyag rák felismerése az orvosnak és a páciensnek is komoly kihívás.

Epehólyagra utalhat a tompa hasi fájdalom, az étvágytalanság érzése, a puffadás, a kellemetlen érzés, valamint az érzékenység bizonyos élelmiszerekre és italokra.

A páciensek látszólag minden ok nélkül lefogynak, csökken a súlyuk. Előfordulhatnak olyan tünetek, amelyek az epeköves görcsre emlékeztetnek. Ilyen például a jobb bordaív alatti görcsös fájdalom.

A görcsöt egyes esetekben hányinger, esetleg hányás kísérheti. Amennyiben a tumor elhelyezkedése miatt gátolja az epe vékonybélbe történő elfolyását, tartós sárgaság is előfordulhat. Hasonló jelzés lehet a daganat terjedésére is.

Az epehólyag-rák szoros összefüggést mutat az epehólyag-kövességgel, ezért nyugvó epekő esetén is javasolt a műtét a daganat kialakulásának megelőzése céljából.


close