Cirrózis

A cirrózis egy rendkívül súlyos, krónikus, jelenleg még visszafordíthatatlan májbetegség, amelyet a máj szerkezetének gyulladások nyomán képződő, heges megváltozása és kóros működése jellemez.

A cirrózis lassan, évek alatt alakul ki. A cirrózis sokféle betegség végső stádiuma lehet, összefüggésben állhat például az alkoholos májkárosodással, a különböző májgyulladásokkal, vagy az alkoholfogyasztással nem összefüggő zsírmájjal, de bizonyos autoimmun betegségekkel vagy genetikai okokkal is.

A cirrózis lényege, hogy a normál májszövetek egy idő után nem képesek ellátni a feladatukat, az egészséges májszövet mennyisége folyamatosan csökken, és a helyét hegesedő szövetek veszik át. A betegség magyar neve (májzsugor) elsősorban az egészséges szövetek csökkenésére utal, a máj ugyanis nem lesz kisebb, sőt, a beteg szövetek idővel a máj látványos megnagyobbodását, kitapinthatóságát okozzák.

Cirrózis tünetei

A betegség sokáig tünetmentes, és a kezdeti tünetek bármely krónikus betegségre jellemzőek lehetnek. Ilyen például a rossz közérzet, gyengeség, kimerültség, étvágytalanság, a hányingerrel, fogyással együtt jelentkező hasi fájdalom.

A későbbi panaszokat a működő májsejtek hiánya miatt bekövetkező zavarok, és a máj szövetének hegesedéséből is következő keringési zavarok okozzák. Ezek közé tartozik az ödémásodás, a hasüregi folyadék felgyülemlése (emiatt a has extrém méretűre nőhet), a fokozott vérzékenység, a sárgaság és a viszketés. A vérnyomás is emelkedhet, a vérerek sérülékenyebbé válhatnak.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Májcirrózis diagnózisa

Élet cirrózissal

A már kialakult májzsugorodás nem gyógyítható, de a megfelelő terápia jelentősen lassíthatja a betegség további romlását, és lehetőséget ad a szövődmények megelőzésére. Természetesen, nagyon fontos az alapbetegség (például a hepatitisz) kezelése.

Tartózkodni kell minden olyan anyagtól, gyógyszertől, amely a májelégtelenség kialakulásáért lehet felelős. Az alkoholfogyasztás például kifejezetten rontja a máj állapotát, de vigyázni kell a vény nélkül kapható gyógyszerekkel is. Nagyon fontos a szövődmények megelőzése is, például a megfelelő étrend betartásával, alacsony só- és fehérjetartalmú diétával.

További cikkeink ebben a témában: A cirrózis okai, A cirrózis kezelése


close