Májrák diagnózisa, kezelése

Magyarországon az alkohol indukálta májzsugor és az ennek következtében kialakuló májrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Mindazonáltal, a májban áttétként jelentkező daganatokat nem ide sorolják.

A különféle vegyi anyagok – lehet akár az egy gombamérgezés is –, a vírusfertőzések, egyes anyagcsere-betegségek, a hosszú ideig tartó, túlzott mértékű alkoholfogyasztás a májsejtek pusztulásához vezethetnek.

Ez akut gyulladásos folyamatot vált ki, amely a májsejtek további károsodását okozza és bizonyos idő után májműködési zavar alakul ki. Amennyiben a májgyulladást kiváltó tényezők nem szűnnek meg, például a vírusfertőzés okozta megbetegedés hosszú ideig fennáll vagy folytatódik az alkoholfogyasztás, krónikus májgyulladás alakul ki. Előrehaladott állapotban olyan nagymértékű májsejtpusztulás is létrejöhet, ami májzsugorhoz (májcirrózis) vezet, ez pedig a májrák legfontosabb kockázati tényezője: az esetek 80 százalékában ennek talaján alakul ki a daganat. Májzsugorban szenvedő betegnél azonnal a májrák kialakulására kell gyanakodni, ha rövid időn belül nagyfokú lesoványodás lép fel, vagy a májtájék fájdalmassá válik.

Májrák jelei

Sajnos, a májzsugor egyértelmű jelekkel nem jár, de gyengeség, fáradékonyság, állandó rossz közérzet, teltségérzet, hányinger, étvágytalanság, fogyás, vitaminhiányt mutató tünetek, végtagzsibbadás, nyelvégés, bőrgyulladás esetén már nagyon fontos orvoshoz fordulni. Ha ritkul a szőrzet, sorvadnak az izmok, férfiak esetében megnő a mell, lágyulnak az arcvonások, vagy pókhálószerű értágulatok jelennek meg a bőrön, a tenyerek bevörösödnek, zavart viselkedés, vérszegénység is tapasztalható, előrehaladott állapotra kell gondolni.

Májrák esetén nem csak a májdaganatra jellemző tünetek jelentkezhetnek, hasűri fájdalom, lesoványodás vagy étvágyvesztés egyaránt előfordulhat. Olykor láz és sárgaság kialakulása is felléphet. Diagnózisát a különböző képalkotó eljárások, elsősorban az ultrahangos és a komputertomográfiás (CT) vizsgálatok teszik lehetővé.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: Májrák tünetei

Májtumor kezelése

Májtumor esetében a korán elvégzett sebészeti beavatkozás a leghatékonyabb. Kemoterápiát, sugárterápiát csak előrehaladott májráknál alkalmaznak a tünetek enyhítése végett.

Noha májrák esetén az egészséges felnőtt vérében rendkívül kis mennyiségben jelen lévő úgynevezett alfafetoproteint (AFP) nagymennyiségben termelődik, a fehérje más daganatok esetében is emelkedett mértéket mutat, de vérszintjének ellenőrzése támpontot adhat a kezelésben.


close