Májrák tünetei

A májrák tünetei nem jellegzetesek, a daganat felismerése a korai stádiumban nehéz. Májrák elsősorban a májzsugor, illetve hepatitis fertőzés miatt alakul ki.

A májrák okozhat fogyást, amelynek oka ismeretlen, a változatlan mennyiségű táplálkozás mellett jelentkező fogyás daganatos megbetegedésre utalhat. A has jobb felső része érzékennyé válhat, elsősorban a jobb bordaív alatti terület fájdalma utalhat még a betegségre.

Mivel májrák főleg májzsugor, valamint hepatitis következtében alakul ki, a fő tünetek megegyeznek ezen betegségek tüneteivel. A májbetegségben szenvedők főleg erőtlenségről és levertségről számolnak be, valamint gyomortáji panaszok is kialakulhatnak. A páciensek ritkábban émelygésről és hányingerről is beszámolnak.

A beteg bőrén elváltozások jelennek meg: a mellkason csillag alakú, piros színű részek láthatóak, a tenyerek és talpak feltűnően rózsaszínűek lehetnek, jellemző lehet a bőr elvékonyodása, illetve elfehéredhetnek a körmök. Felléphet sárgaság is, olykor pedig viszketésről számol be a páciens.

Hormonális problémákra utaló jelzések is felmerülhetnek: férfiaknál eltűnhetnek azok a szőrök, amelyek férfias eloszlásúak, valamint jelentkezhetnek szexuális zavarok. Nők esetében felborulhat a menstruációs ciklus, illetve elmaradozhat a vérzés – ez szintén májbetegségre utalhat.


close