Májfunkció

A májfunkció vizsgálatát laboratóriumi módszerekkel végzik, a vizsgálathoz vérvétel szükséges. Segítségével a máj különböző krónikus elváltozásaira derülhet fény.

A májfunkció vizsgálat során a vérben olyan jellemzőket néznek, mint a máj működésére utaló albumin és bilirubin, továbbá a májkárosodásra utaló alkalikus foszfatáz, alanin-transzamináz, gamma-glutamil-transzferáz. Ezen mutatók szintje utal a májfunkcióra, összefoglalóan pedig májfunkciós vizsgálatnak nevezik ezen laboratóriumi eljárásokat.

Amennyiben a májfunkció értékek magasak, az a máj károsodására utalhat. Leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás emeli meg az értékeket, de a májfunkciós vizsgálat segítségével kimutatható más betegségek által történő májkárosodás is (májgyulladás, májdaganat).

A májfunkció vizsgálat fontos diagnosztikai eljárás, azonban nem alkalmas valamennyi májbetegség kimutatására, meghatározására. A daganatos elváltozások diagnosztizálásához szövettani mintavétel (ún. biopszia) is elengedhetetlenül szükséges.

További tartalmak erről a témáról: Májfunkciós laborvizsgálatok


close