Májméregtelenítés pro és kontra

A máj méregtelenítése olyan biokémiai folyamat, amely során a májban lévő, vízben nem oldódó salak- és méreganyagok vízben oldhatóak lesznek, így távozni tudnak a szervezetből.

Ez a folyamat szigorú diétázással érhető el, amelyhez legjobb, ha szakember segítségét kérjük.

Diéta és májméregtelenítés

Vannak párnapos és többhetes méregtelenítő kúrák is. Ezekben közös, hogy tilos az alkoholfogyasztás, illetve a túl zsíros és túl fűszeres ételek fogyasztása. A legnehezebb diéta a léböjt, amely azt jelenti, hogy csak szénsavmentes ásványvizet és gyógyteát fogyaszthatunk, de vannak ennél könnyebben teljesíthető kúrák is.

Szakember nélkül soha

Rengeteg cikk és írás lát napvilágot a méregtelenítéssel kapcsolatban, ebben a témában mégsem érdemes a saját szakállunkra kísérletezni. A kúra megtervezésekor a fokozatosság elve a legfontosabb: nem szabad egyik napról a másikra megvonni magunktól minden tápanyagot, a helyes arányok megtalálásában csak szakember tud segíteni.

Érvek a májméregtelenítés mellett és ellen

A kúra előnye, hogy a helyesen végzett méregtelenítés ellenállóbbá teszi a szervezetet, hiszen a felhalmozódott salakanyagok távozása segíti az immunrendszer működését.

Azonban fontos tudni, hogy a máj méregtelenítése még a legellenállóbb szervezetet is teljesen legyengítheti, ezért fontos, hogy jól végezzük. További hátrány, hogy annyira szigorú étrendi kikötésekkel jár, hogy sokan képtelenek betartani, fogyni pedig egyáltalán nem lehet tőle, hiszen a pár napos tápanyagmegvonást követően minden egyes kiló visszajön.

Összefoglalás: hogy méregtelenítsünk?

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy a máj méregtelenítését csak egészséges, előzetes orvosi kivizsgáláson átesett ember végezhet szakember tanácsait követve. Fontos még, hogy az illetőnek legyen elegendő akaratereje és ideje a kúra végrehajtásához.

Ha ezek közül a feltételek közül az egyiket nem tudjuk teljesíteni, már nem érdemes belevágnunk a méregtelenítésbe, inkább alkalmazzunk méregtelenítő elveket a mindennapi étkezésünkben, például együnk kevesebb zsíros ételt.


close