Epehólyag gyulladás

Az epehólyag-gyulladás, a cholecystitis az epehólyag falának súlyos gyulladása, amely többnyire az epekövességből jön létre.

Az alábbiakban az epehólyag-gyulladás kialakulásának okáról, mechanizmusáról tájékozódhat, s arról is információt kaphat, hogyan csökkentheti előfordulásának valószínűségét.

Az epehólyag gyulladása a legtöbb esetben akkor következik be, ha a májban termelődő és az epehólyagban tárolt epe epekövesség miatt nem tud távozni az epehólyagból. Az epeelfolyás zavara epepangást eredményez, amely az epe az epehólyag falára gyakorolt nagy nyomása miatt jön létre. Mindennek következtében az epehólyag nyálkahártyája is károsodhat.

Az epe – mivel a jelenlévő epekő miatt – képtelen kiürülni, nagyon könnyen gyulladásba jöhet: a bélrendszerből érkező baktériumok nagy számban telepedhetnek meg az epehólyagban, s hamar bekövetkezhet a felülfertőződés is. Utóbbi eredményeként akár vérmérgezés is előfordulhat.

Az epehólyag-gyulladás az epeköves megbetegedések öt százaléka során fordul elő. Az epekő nélkül fellépő epehólyag-gyulladás, az acalculosus cholecystitis nagyon ritka jelenségnek számít, ám annál súlyosabb betegségekhez társulhat: a szervezet egészét érintő fertőzések, súlyosabb megbetegedések után fordul elő, de felléphet nagyobb műtétek, égési sérülések után is.

Az epehólyag gyulladás akut fajtája hirtelen, átmenet nélkül kezdődik, erős fájdalmakat okoz, amelyek el-elmúlnak, de folyamatosan visszatérnek. A krónikus epehólyag-gyulladás ezzel szemben az epehólyag falának tartós gyulladt állapotát takarja, amelyre a hosszabb időintervallumban jelentkező epegörcsök jellemzőek.

Az epehólyag-gyulladás tünetei

Az epehólyag-gyulladást görcsös jobb felhasi fájdalom és sok esetben láz jelzi. A fájdalom akár a jobb vállba és a hátba is kisugározhat. Az epehólyag-gyulladás tüneteiről, kezelési lehetőségeiről és lehetséges szövődményeiről a továbbiakban tájékozódhat: I502.

Megelőzhető-e az epehólyag-gyulladás?

Számos tényező hajlamosít az epehólyag-gyulladás előfordulására. Ezek közül az örökletes jellegűek – amelyekre befolyással nem rendelkezünk – számítanak a leghangsúlyosabbnak.

Egészséges életmóddal azonban csökkenthető az epehólyag-gyulladás rizikója. Mindenek előtt a zsírszegény étrend a legfontosabb, mivel a zsírok feldolgozásához a szervezetnek nagy mennyiségű epére van szüksége, s a nagyobb mennyiség – főleg kezdődő vagy jelenlévő epekövesség esetén – nehezebben távozik az epehólyagból.

Az elhízás és a – nők esetében – magas ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletták szedése szintén hozzájárul az epehólyag-gyulladás kockázatának növekedéséhez.

Már fennálló krónikus epehólyag-gyulladás esetén is fontos a zsírban szegény étrend a panaszok mérséklése érdekében, de szükség lehet az epehólyag sebészi eltávolítására is.


close