Májproblémák tünetei

A májbetegségek különböző okokból jöhetnek létre, lehetnek akut vagy krónikus jellegűek. Az akut megbetegedések közé tartozik a már gyerekkorban előforduló fertőző májgyulladás, egyes vírusos megbetegedések vagy a májtályog.

A krónikus májbetegségek többségét ezzel szemben elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás okozza, de előfordulhat például, vas- és rézraktározási vagy autoimmun betegségek során is.

Étvágytalanság, hányinger, hasmenés

Mivel májunk segít a tápanyagok lebontásában, a méregtelenítésben és a szervezetet alkotó elemek előállításában, ezért ha nem tudja megfelelőképpen ellátni a feladatát, emésztési zavarok lépnek fel. Étvágytalanság, hasi fájdalom, émelygés, puffadás, hányinger, hasmenés vagy éppen székrekedés jelentkezhet, amelyek idővel egyre sűrűbbé és kínzóbbá válhatnak.

Széklet és vizelet színének megváltozása

A májbetegségek figyelmeztető jelei közé tartozik, amikor a fokozott epesav ürülése miatt a vizelet sötét színűvé változik, amelyet még a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás sem befolyásol. A széklet színe pedig éppen ellenkezőleg: egyre világosabbá – akár fehér színűvé – válhat a bilirubin hiánya miatt. A véres széklet vagy hányás már előrehaladottabb májkárosodásra utalhat.

Sárgaság és láz

A májbetegségek egyik leglátványosabb tünete lehet a sárgaság. Nem csak a bőr árnyalata változik sokszor látványos mértékben, de a szemfehérje mellett a körömágy, a nyelv és az ujjbegyek is besárgulhatnak. Ez a folyamat a máj alulműködése miatti bilirubin mennyiségének felszaporodása miatt jön létre. A gyakran viszketéssel együtt járó sárgaság mellett tünetként felbukkanhat a folyadék visszatartás, az ödémássá váló lábak és a láz is.

Rossz közérzet, fogyás

Az emésztési problémák hosszútávon fogyást, hiánybetegségeket és rossz közérzetet okoznak. Folyamatossá válik a fáradtság, izomfájdalmak léphetnek fel és a leghétköznapibb tevékenységek is kimerítően hatnak ránk, hiszen májunk energiaraktárként való funkcionálása is sérül.

Az egyre jobban felgyülemlő méreganyagok pedig csak tovább ronthatnak az állapotunkon, ezért tüneteinkkel érdemes minél hamarabb felkeresni a kezelőorvosunkat és megkezdeni a kivizsgálást.


close