Májcirrózis diagnózisa

Ha a májproblémák legkisebb gyanúja is felmerül, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert akár nagyon alattomos kórság is állhat a háttérben. Mint azonban minden betegséget, ezt is könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

A májcirrózis vagy májzsugor olyan visszafordíthatatlan májkárosodást jelent, melyet a máj megnagyobbodása és kóros működése jellemez.

A folyamat az epe-kiválasztás zavarát és a szervezet számára létfontosságú májműködés kiesését okozza.

Májcirrózis lefolyása

A zsugorodás az egészséges májszövet mennyiségére vonatkozik, amely folyamatosan csökken, helyét azonban a gyulladások nyomán képződő heges, állebenyes májszövet veszi át, a máj ekkor bizony többszörösére is megnagyobbodhat. A betegség lefolyása sokféle lehet, amennyiben a kóros szövetburjánzás folyamatos, kialakulhat a májszövet rákos elváltozása vagy akár a májelégtelenség is, mely során a beteg eszméletét veszti és eljut a cirrózis végső stádiumába, a májkómába, mely után már csak a halál beállta állapítható meg.

A cirrózis sokféle betegség végső stádiuma lehet. Bár leggyakoribb oka az alkoholfogyasztás, a fertőző májgyulladást okozó Hepatitis B és C vírusok, valamint különböző immunológiai és anyagcsere-betegségek, epeúti és daganatos betegségek is ide vezethetnek.

Késői tünetek

Mindazonáltal, a májszövetnek elképesztő a regenerációs képessége: még akkor is képes ellátni a rá háruló feladatokat, ha állományának mindössze 10 százaléka működik. Éppen ezért ez a betegség igen alattomos, elsődleges tünetei – mint a fáradtság, étvágytalanság, émelygés – viszonylag későn jelentkeznek és más betegségekre is utalhatnak. Ha már megjelenik a fogyás, esetleg a sárgaság, a has ödémája, illetve pszichikai zavarok, vagy a barnás színű vizelet, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert akár már visszafordíthatatlan is lehet az állapot.

Májcirrózis diagnózisa

Az orvos tapintással, ultrahang vizsgálattal határozza meg a máj méretét. A vér- és vizeletvizsgálat, a máj szövetének vizsgálata mutatja meg a betegség tényleges állapotát. Pontos diagnózis májbiopsziával állítható fel, de a szövettani vizsgálatot leginkább csak azoknál a betegeknél érdemes elvégezni, akik még nem jutottak el a májzsugor stádiumába, ilyenkor a kórkép még viszonylag jól kezelhető, azonban a májcirrózis már nem gyógyítható.
Bár a kóros elhízás önmagában is úgynevezett zsírmájhoz vezethet, de szerencsére a megnagyobbodott máj komoly fogyókúra után visszanyerheti eredeti méretét. Ha cukorbetegség, vagy veleszületett zsíranyagcsere-zavar is fennáll, sokoldalú kezelésre van szükség, de ez az esetek többségében sikeres.

Májzsugor súlyos következményei

Az alig kezelhető májzsugor számos súlyos következménnyel jár, ilyen a sárgaság, a „hasvíz” (ascites) és a visszértágulatok nyelőcsőben történő kialakulása, amelyek megrepedése súlyos, életveszélyes vérzéssel járhat.

Végső megoldásként a májátültetés jöhet szóba, azonban amellett, hogy szigorú alkoholmentesség a feltétele, a transzplantációs várólista rendkívül hosszú, a donorok száma pedig drámaian alacsony.


close