A cirrózis kezelése

A májcirrózis (májzsugor) különböző károsító tényezők hatására kialakuló kötőszövetes májátépülés, mely szövettanilag irreverzibilis (vissza nem alakuló) állapot.

Az alábbiakban arról olvashat, milyen kezelési lehetőségeink vannak májzsugor fennállása esetén a kiváltó októl függően.

Májcirrózis megléte esetén két fázist tudunk megkülönböztetni: a kevésbé súlyos a máj kompenzált állapota, a súlyosabb a májkárosodás dekompenzált stádiuma. Az alkoholos májzsugor kompenzált stádiumának kezelését az alkoholfogyasztás teljes és végleges elhagyása, természetes és mesterséges antioxidánsok (pl. silymarin készítmények, E-vitamin) alkalmazása jelenti a minőségben és mennyiségben megfelelő diéta alkalmazása mellett.

A hepatitisz B-fertőzés első vonalbeli szerei a nukleozidanalógok (lamivudin), az interferon csak a betegek bizonyos csoportjaiban választandó. A hepatitisz C-fertőzésben szenvedő egyének standard kezelését az interferon-ribavirin kombináció alkalmazása jelenti. A speciális kezelések csökkentik a hepatocelluláris (májrák) kialakulásának valószínűségét is. Primer biliáris cirrózisban és primer szklerotizáló kolangitiszben egy speciális gyógyszer, az ún. urzodeoxikolsav az elsőként választandó szer. Az autoimmun hepatitiszek bázisterápiáját az ún. prednizolon és az azatioprin kombinációja képezi.

Hemokromatózis, Wilson-kór, Jobbszívfél-elégtelenség

Hemokromatózisban csökkent vasbevitelt (fekete tea fogyasztása) javasolunk és lehetőség szerint vérlebocsátást végzünk, a Wilson-kór kezelésében az ún. D-penicillamin a kezelés alapja. Jobbszívfél elégtelenségben a szívfunkció javítása a cél, míg metabolikus szindrómában a kezdeti lépés az életmódváltoztatást (óvatos-fokozatos testsúlycsökkentés diéta és testmozgás segítségével) jelenti, lényeges ezen kívül a metabolikus szindróma összetevőinek (inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, magas vérzsír- és koleszterinértékek) gyógyszeres kezelése is.

A májcirrózis dekompenzált stádiuma

A májcirrózis dekompenzált stádiumában (alacsony szérum albumin, alacsony protrombin érték, sárgaság, vizenyő kialakulása elsősorban a hasüregben, nyelőcső visszeresség valamint aranyeres csomók és ezekből származó vérzés, zavartságot okozó ún. hepatikus enkefalopátia stb.) már csak a szövődmények korrekciójára van lehetőségünk.

Dr. Szigeti Nóra


close