Epehólyag-gyulladás gyógyszeres kezelése

Az epehólyag-gyulladás oka a legtöbb esetben az epehólyagban kialakuló kövek okozta hólyagfal-irritáció. Ennek talaján alakul ki a bakteriális fertőzés. Ritkábban kő nélkül is kialakulhat bakteriális epehólyag-gyulladás általában legyengült immunrendszerű betegeknél. Ritkábban epeúti kövesség is okozhat epeútgyulladást és epehólyag-gyulladást.

A gyulladás, ha bakteriálisan felülfertőződött, előrehaladott esetben a húgyhólyag perforációjához vezethet (a fala szétszakadhat), illetve nekrotizáció, azaz szövetelhalás következhet be.

Az alábbiakban az epehólyag-gyulladás kezelési lehetőségeiről, ezen belül a gyógyszeres kezelési módokról olvashat bővebben.

Akut epehólyag-gyulladásban a gyógyszeres kezelés és a diéta az elsőként választandó; ennek sikertelensége, illetve a gyulladás előrehaladottabb esetében a gyulladt epehólyag sebészi eltávolítása szükséges. Az epehólyag-gyulladás hátterében az esetek 90-95 százalékában az epehólyag-kövesség áll, a maradék esetekben rizikótényezőnek számít az égés, a szepszis, a trauma, stb.

Az epehólyag-gyulladás tünetei

Jellemző tünet lehet a hányás, a jobb bordaív alatti fájdalom, hőemelkedés, láz, étvágytalanság. Ha a közös epevezeték záródik el, sárgaság alakulhat ki. Az epevezeték elzáródását okozó kövek esetén az epeelfolyási akadály miatt a hasnyálmirigy által termelt enzimek aktiválódhatnak, és hasnyálmirigy-gyulladást okozhatnak.

Az epehólyag-gyulladás diagnosztikája

A jellegzetes klinikai tünetek, hasi ultrahang általában diagnosztikus, de egyes esetekben szükség lehet szcintigráfiás vizsgálat elvégzésére, mely az elfolyási akadályt igazolja. A laborvizsgálatok az epehólyag-gyulladást nem bizonyítják, az epeút-gyulladás jellegzetes laboratóriumi tünetegyüttessel jár, de a választandó kezelés miatt további műszeres, diaagnosztikus tevékenység szükséges. Az ERCP-t (endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia) az epeút-gyulladás esetén szükséges elvégezni.

Az epehólyag-gyulladás kezelése

Kórházi felvételt igénylő esetekben szigorú epés diéta, antibiotikumos kezelés, kifejezett hányinger, hányás esetén intravénás folyadékpótlás és görcsoldók, fájdalomcsillapítók alkalmazása szükséges. Akut műtét magas rizikójú betegeknél szükséges, illetve ha a konzervatív terápia nem eredményez javulást.

Azon esetekben, amikor az epehólyagból apró kövek az epehólyag kivezető járatába, illetve a közös epevezetékbe ékelődnek, és epeelfolyási akadályt képeznek, kórházi felvétel indokolt. Teljes elzáródás illetve epevezeték-gyulladás esetén az epe elfolyásnak helyreállításához endoszkópos beavatkozás szükséges, mely során a problémát okozó kő eltávolítása elvégezhető, ennek sikertelensége esetén műtéti megoldás jön szóba.


close