Májrák

Májrákról akkor beszélünk, ha a máj sejtjeiből elsődlegesen alakul ki daganat. Sajnos nincsenek tipikus tünetei, így felismerése nehéz.

A tumor az esetek jelentős részben a májzsugorból alakul ki. A májzsugort kiválthatja a hosszú távú, mértéktelen alkoholfogyasztás, a vírusos májgyulladás, néha pedig egyes anyagcsere betegségek, valamint túl sokáig tartó gyógyszer- és méreghatások.

A májráknak nincsenek tipikus tünetei. A daganat fogyást eredményezhet, az okát nem ismerik. Érzékennyé válhat a has jobb felső régiója, leginkább a jobb bordaív alatt.

Miután a májrák elsősorban a májzsugor, illetve a hepatitis miatt alakul ki, a vezető tünetek e betegségek által kiváltott panaszok lesznek. A májbetegség tipikus tünete az erőtlenség és a levertség. Kialakulhatnak gyomortáji panaszok, ritkább esetben émelygést és hányingert érez a beteg.

A kezelés alapja a daganat műtéttel történő eltávolítása, a rezekció. A eltávolított májrészlet mérete a daganat nagyságának függvénye. Amennyiben valamilyen okból nem alkalmazható a műtét, kezelésként kemoterápia vagy radioterápia jöhet szóba.

További ajánlott cikkeink ebben a témában: májrák tünetei, májrák diagnózisa és kezelése


close