Epehólyag gyulladás tünetei

Az epehólyag- gyulladás tünetei között megtalálható a hányinger és a hányás, de láz és sárgaság is előfordulhat.

Az alábbiakban részletesen olvashat az epehólyag-gyulladás tüneteiről, kezelésének módjáról és lehetséges szövődményeiről.

Az epehólyag- gyulladás tünetei

Az epehólyag-gyulladásban szenvedő betegek többsége hányingerrel és hányással is küszködik; körükben a láz is gyakorinak számít, ám sárgaság is jelezheti a problémát. Ha utóbbi egyre nagyobb méreteket ölt, az mindenképp árulkodik arról, hogy zavar van az epe elfolyásában.

A pontos diagnózis felállításában laborvizsgálat segíthet: a magasabb fehérvérsejt- és CRP-érték okot a gyanúra, hogy a beteg epehólyag-gyulladásban szenved. Ugyanígy magas lehet a labor szerint az alkalikus foszfatáz (AP) és a gamma-glutamil-transzpeptidáz (GGT) értéke is. Ehhez társulhat magas bilirubin-szint (epefesték). Ezt is az okozza, hogy az epe nem tud elfolyni, vagy ürülése az epehólyagból korlátokba ütközik.

A hasi ultrahang fájdalommentes vizsgálat, ugyanakkor megbízhatóan mutatja, minden rendben van-e az epével: ha vastagabb falú epehólyagot vagy felgyülemlett folyadékot mutat, az is erősíti ez epehólyag-gyulladás gyanúját.

Az epehólyag-gyulladás kezelési lehetőségei

Az epehólyag gyulladás műtéti úton kezelhető, eltávolítása lehet laparoszkópos vagy nyitott. Az előbbi esetben kis hasi metszésekből elvégzett műtétről van szó, utóbbi a hagyományos, a jobb bordaív alatti metszésből végzett műtétet jelenti.

Amennyiben nem végzik el az operációt az első 48 órában, konzervatív kezelés, halasztott műtét lehet a megoldás. Ez 6-8 hét múlva valósulhat meg. A gyógyszeres terápia fájdalomcsillapító szedését és antibiotikum alkalmazását jelenti. Figyelni kell arra, hogy a koplalás kerüljön előtérbe, majd a diéta következik.

Az epehólyag-gyulladás szövődményei és ezek tünetei

Az epehólyag gyulladás egyik lehetséges szövődménye a görcsös fájdalommal járó epeúti kövesség, a choledocholithiasis. Ez akkor következik be, amikor a közös epevezetékbe kerülő kövek epepangást, -elzáródást, vagy epeúti fertőzést, cholangitist eredményezhetnek. Az epeelfolyás megszüntetése sürgős feladat, ez rendszerint ERCP, azaz endoszkópos retrográd cholecystopancreatographia alkalmazásával történik.

A vizsgálat keretében endoszkópot vezetnek be a szájon át egészen a patkóbélig, az epeutak beszájadzásáig. Ezt követően a közös epevezetékbe kontrasztanyagot visznek be, amely az elzáródás helyét mutatja meg, ez röntgen-képerősítő segítségével válik láthatóvá. A vizsgálatnál mód nyílik arra, hogy eltávolítsák a megtalált köveket, és lehetőség van a szűkületek tágítására és áthidalására.

Az epehólyag-gyulladás másik lehetséges szövődménye az epehólyag falának átfúródása, perforatio lehet. Erről akkor beszélhetünk, ha a fokozott gyulladás következtében kilyukad az epehólyag fala, ez azonnal nagy fájdalommal járó akut hasi katasztrófához vezet.


close