Laparoszkópos epeműtét

Laparoszkópos epeműtét során az epeköveket, illetve az epehólyagot távolítják el. Az eljárás kevesebb kockázattal, szövődménnyel, fájdalommal jár, mint a hagyományos műtét, hiszen az orvos néhány apró bevágáson keresztül végzi el az operációt.

Az alábbiakban az epekövességről, a betegség jellegzetességeiről, a laparoszkópos epeműtétről olvashat.

Mi az epekövesség?

Az epehólyag a máj jobb oldali részén helyezkedik el, az általa raktározott epe a bevitt táplálék nagy zsírcseppjeit bontja kisebbekre (emulgeálás), így segíti az emésztést. Az epevezeték összeolvad a májvezetékkel és a nyombélbe fut. Az epehólyag nem létfontosságú szerv, kivétele után is teljes élet élhető. Amennyiben az epéből a koleszterin vagy a bilirubin nem megfelelő kiürülése miatt rögök válnak ki, epekövességről beszélünk. Előbbi felhalmozódása esetén koleszterin-, utóbbi esetén pigmentkő képződik. A kövek lehetnek egészen aprók, homokszemméretűek, de akár golflabdányiak is. Az epekő gyakran tünetmentes, szakzsargonnal élve „néma” is lehet.

Milyen panaszokat okoz az epekő?

Hirtelen, jobb oldali hasi fájdalom általában akkor jelentkezik, ha az epekő az epevezetékbe jut. Ez az érzés gyakran visszatér, különösen zsíros ételek fogyasztása után. Hátfájással párosul, legkevesebb 15 percig tart, de akár órákig is kínozhatja a beteget. Felléphet hányingerérzet, hányás, emésztési zavar, szélgörcs. Láz, hidegrázás, besárgulás esetén azonnal orvosi segítségre van szükség, mert fertőződésre, gyulladásra utal.

A laparoszkópos epeműtét

Létezik gyógyszeres epekőoldás és kőzúzás is, de a szakemberek szerint ezek a módszerek nem elég hatékonyak. Az epeutakban rekedt kövek a vizsgálat során használt endoszkóppal akár el is távolíthatóak (ERCP). Nyitott műtéti eljárással és laparoszkópos epeműtéttel orvosolható a probléma, utóbbi jóval kevesebb kockázattal, szövődménnyel jár, és esztétikailag is előnyösebb, hiszen nem hagy nagy heget. A beavatkozás elején szén-dioxid-gázzal töltik fel a hasüreget, így jobban hozzáférhetővé válnak a szervek. A trokár egy merev falú csövet jelent, melyen keresztül az optika bejut a hasba, így az orvos egy képernyőn láthatja a történéseket. További (három) kis metszésen keresztül folyik a műtét, így távolítják el a panaszt okozó szervet. A mikrolaparotómiás kolecisztektómia megengedi, hogy az orvos három dimenzióban lássa a problémás területet, és még hatékonyabban végezze munkáját.

Mi a teendő laparoszkópos epeműtét után?

A laparoszkópos epeműtét után a beteg néhány nap (2-3) múlva otthonába távozhat, és egy hét után kell visszamennie varratszedésre. Egy hét pihenés után újra munkába állhat, illetve mérsékelten terhelni kezdheti a szervezetét. A műtét után 2-3 hétig diétát kell tartania, túlságosan zsíros, rostos, fűszeres ételeket, kávét kerülni kell, és az orvos által írt emésztést segítő gyógykészítményt, egyes esetekben véralvadásgátlót kell alkalmazni.


close