Májciszta

A májciszta tünetmentes, olyan hólyagocska, amelyben folyadék található. A májciszta jelenléte gyakran valamely más célból készített hasi ultrahangvizsgálat során derül csak ki.

A májciszták leginkább gömb, illetve ovális alakúak, változó a méretük, lehet néhány mm, de akár 20 cm is a nagyságuk. A ciszták mellett változatlanul megmarad a májfunkció, azaz a ciszta nem károsítja létfontosságú mértékben a máj működését.

Nőknél gyakrabban alakul ki ciszta a májban. Ennek oka egyrészt az örökletes tényezők, de fertőzések is okozhatnak cisztákat.

A nagyra nőtt ciszták nyomhatják a májszövetet, így okozva problémát, kialakulhat például a korai teltségérzet. A laborértékek közül az alkalikus foszfatáz (AP) megnövekedhet, más jellegzetes tünet az esetek többségében nem utal a cisztákra.

Ritkán, szövődményként befertőződhet vagy bevérezhet a ciszta, amelynél előfordulhat kiszakadás (ruptura). Ezek fájdalommal járnak.

Sárgaság is előfordulhat a környező májszövet, erek és epeutak nyomása miatt. A májban megtalálható májkapu vénapangása vagy nyomásfokozódása is előfordulhat.

Kezelést csak az a ciszta igényel, amely nagyméretű, átmérőjében az 5 cm-t meghaladja, valamint tünetet okoz, esetleg fertőzéses eredetű. A végleges megoldást a műtét jelent, ezzel a máj felszínét elérő ciszták megoldása egyszerű.


close