Epegörcs okai

Ha hirtelen, a jobb bordaív alatt, a felhasban görcsös, szorító fájdalom jelentkezik, amely a jobb vállba és a hátba is átsugározhat, – bár nagyon hasonlóak a tünetek – nem feltétlen kell szívinfarktusra gyanakodni, elképzelhető ugyanis, hogy epegörcs áll fenn.

A májsejtek által termelt keserű, aranysárga epe az epehólyagban tárolódik, ahonnan az epecsatornákon keresztül a vékonybélbe továbbítódik, hogy a táplálékkal felvett zsírokat kisebb részecskékre bontsa, ezzel megkönnyítve a zsírok, illetve a zsírban oldódó vitaminok – A-, D-, E-és K-vitamin – felszívódását.

Epe nélkül a zsír jelentős része emésztetlenül a széklettel távozna. Mindemellett részt vesz a vörösvértestek hemoglobinjának hem részegységének lebontásában, az ennek során keletkező, kiürülő végtermékek, a bilirubin és biliverdin festékanyagok (epefestékek) adják a színét.

Epegörcs okozta fájdalom

Ha hirtelen, a jobb bordaív alatt, a felhasban görcsös, szorító fájdalom jelentkezik, amely a jobb vállba és a jobb lapockába is átsugárzik, hányinger, hányás, esetlegesen láz is fennáll, valószínűleg epegörcs jelentkezik, azaz az epe görcsölhetett be. A fájdalom akár olyan erős is lehet, hogy a beteg alig kap levegőt. Ezek a tünetek rendkívül hasonlítanak a szívinfarktusra, ezért gyakran tévesen annak diagnosztizálják.

Olyankor alakul ki, ha az epekő az epehólyag kijáratába ékelődik, esetleg bejut az epevezetékbe, vagy eleve ott alakult ki, és elzárja az epe útját a vékonybélbe. Epeelzáródás esetén egyébként az epe felhalmozódik a májban, ahonnan a vérkeringésbe kerülve a bőr és a szemfehérje sárgás színének kialakulásáért felelős.

Epekő kiváltotta betegségek

Mind az epekő, az általa kiváltott epeelzáródás, mind pedig az epehólyag-gyulladás kiválthatja az epehólyagfal elhalását, kilyukadhat, az epe hasüregbe ürülése miatt pedig hashártyagyulladást eredményez.

Az epekőbetegség mellett alakul ki az epehólyag-gyulladás, leginkább az epe pangása, illetve bakteriális fertőzés miatt, valamint az epevezeték elzáródása, opisthorchiasis (délkelet-ázsiai májmételyfertőzés), Klebsiella, a bélből eredő másodlagos fertőzés, E-coli, tífusz, Sjögren-szindróma, epepangás és epeúti betegség is kiválthatja.

Epekövessége tünetei

Erős fájdalmat, lázat, hányingert, hányást, sárgaságot, bőrviszketést, halvány székletet, az epehólyag megvastagodását és zsugorodását, hátfájást, emésztési zavarokat idézhet elő. Az étkezés után 1-2 óra elteltével jelentkező puffadás, teltség érzet szintén az epekövesség fő tünete. Az epebetegség kialakulásának oka lehet továbbá az epe összetételének kóros megváltozása, hajlamosító tényező az elhízás, a drasztikus fogyókúra, a terhesség, cukorbetegség és a magas vérnyomás is.

Az epeköves roham rendszerint bőséges zsíros étkezés után jelentkezik, ez ugyanis az epehólyag összehúzódásának legfőbb ingere. Azonban, a hirtelen összehúzódó epehólyagban elmozduló kő erős fájdalommal jár, ezért a gyakori kis étkezés javasolt, amely megelőzheti a rohamot és újabb kő létrejöttét. Éppen ezért az epeproblémák gyógyításában fontos szerepe van a diétának.

Epegörcs epekő nélkül

Epegörcs egyébként jelentkezhet epekövesség nélkül is, amennyiben az epehólyag ritkább, funkcionális (mozgási) rendellenessége áll fenn.

Érdekes statisztikai adat, hogy Görögországban, ahol mindenki rendszeresen fogyaszt olajbogyót, majdnem ismeretlen fogalom az epekő. Szintén érdekes adat, hogy az epekövesség gyakrabban fordul elő nőknél.


close