Hepatitist okozó vírusok

A hepatitis a máj gyulladása. Okozhatják gyógyszerek, alkohol, vegyszerek, autoimmun betegségek, de előidézhetik vírusok is.

A következőkben a hepatitist okozó vírusok típusaival ismerkedhet meg.

Többféle vírus okozhat májgyulladást, például az Epstein-Barr vírus, a Coxsackie-vírusok, de mégis külön szoktuk tárgyalni a speciálisan májgyulladást okozó hepatovírusokat, melyeket betűkkel különböztetik meg: A, B, C, D, E, F és G vírus. A betegséget leggyakrabban a hepatitis A, B és C vírus okozza.

Hepatitis A vírus

A hepatitis A vírus okozta májgyulladás egy akut betegség, mely nem válik krónikussá. A vírus terjedhet fertőzött víz vagy táplálék bevitelével, különösen ott, ahol a rossz higiéniai állapotok miatt a víz vagy az élelmiszer emberi hepatitis A vírussal fertőződhet. A hepatitis A általában szoros kapcsolatban lévő emberek között, közvetlen érintkezéssel terjed, például egy háztartáson belül, nyállal, széklettel való érintkezés útján. Megfertőződhetünk éttermekben, vagy akár gyermekgondozó intézetekben is, a higiénés előírások be nem tartása következtében.

Hepatitis B vírus

A B-típusú hepatitist szérum hepatitisnek is nevezték, mivel úgy tartották, hogy a kórokozó csak fertőzött vér vagy vérkészítmény (szérum) útján terjedhet. A hepatitis B vírus azonban terjedhet szexuális érintkezés útján is, a drogfogyasztók körében, ha többen használnak egy tűt, vérátömlesztés következtében, fertőzött tűvel való véletlen szúrás miatt, valamint fertőzött anya is megfertőzheti az újszülöttet. A hepatitis B vírussal fertőzött emberek 6-10%-ánál válik krónikussá a májgyulladás, náluk nagyobb a cirrózis, a májelégtelenség és a májrák kialakulásának a kockázata.

Hepatitis C vírus

A hepatitis C vírus általában közös tűt használó drogfogyasztók között, vérátömlesztés, hemodialízis és tűszúrás útján terjed. Nagyon ritkán szexuális úton is terjedhet. A krónikus hepatitis C vírusfertőzés képes másokat is megfertőzni, és szintén nagyobb a kockázata a cirrózis, a májelégtelenség és a májrák kialakulásának.

Hepatitis D vírus

A hepatitist okozó további vírusok közül a hepatitis D vírus a legfontosabb. Ennek a vírusnak a hepatitis B vírussal való fertőzöttségre van szüksége ahhoz, hogy működjön. A hepatitis D vírus közös tűt használó drogfogyasztók körében, fertőzött vérrel és szexuális érintkezés útján terjed.


close