Epegörcs gyógyszeres kezelése

Leggyakrabban epekő okozza az éles fájdalommal járó epegörcsöket, kezelésére gyógyszerek és bizonyos műtéti eljárások is rendelkezésre állnak.

Az epegörcs leggyakoribb kiváltó oka a hólyagban, illetve az epevezetékben kialakuló epekövek, amelyek meggátolják az epe természetes ürülését.

Bizonyos funkcionális rendellenesség esetén is kialakulhat epegörcs, de ez jóval ritkább.

Epegörcs tünetei

A betegség rendkívül kellemetlen, szúró felső hasi fájdalommal jár, valamint a has puffadása, hányinger és hányás is kísérheti. Zsíros ételek fogyasztása, a magas koleszterinszint és a túlsúly is a rizikófaktorok között szerepel, a hazai lakosság körülbelül 15 százalékánál kialakultak a kövek, bár nem mindegyikük szenved emiatt epegörcsöktől.

Az epekövek kimutatása hasi ultrahangos vizsgálat során történik, illetve bizonyos eljárások folyamán kontrasztanyaggal jelölik meg az epe útját, amely terápiás beavatkozásokra is lehetőséget biztosít.

Epegörcs: forduljunk orvoshoz!

Mivel az epegörcs súlyos gyulladást is jelezhet, tanácsos szakorvos segítségét kérni ez esetben, bizonyos gyógymódokat azonban otthon is alkalmazhatunk. Az enyhébb epegörcsök esetén meleg vizes borogatással javíthatjuk a tüneteket, illetve a patikákban kapható, görcsoldó gyógyszerek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.

Epegörcs gyógyszeres kezelése

A gyógyszeres kezelés kezdése 24 órás koplalással indul, majd zsírszegény, szigorú diétán kell tartani a beteget. Az epekő helyétől függően különböző kezelési módok kerülhetnek szóba abban az esetben, ha az epegörcsök visszatérnek.

Ha a fő vezetékben található a kő, akkor endoszkópos kivételt, vagy műtétet alkalmaznak. Az előbbi nem jár műtéti bemetszéssel, egy szájon át bejuttatott eszközzel távolítják el a nemkívánatos elemet. Amennyiben a kő már nagy, azt előtte lökéshullám-terápiával bontják szét.

Viszont ha kisebb, elegendő lehet az epesav terápia is, melynek során a beteg a köveket feloldó gyógyszereket szed. Bár a legkényelmesebbnek ez utóbbi tűnik, hatékonysága nem a legjobb – az esetek jelentős részében ugyanis a kövek néhány év múlva ismét visszatérhetnek.

Ajánlott cikkeink ebben a témában: Görcsoldó gyógyszerek epegörcsre, Epegörcs enyhítése házilag


close